Nasbírat houby je radost. Jejich úprava a uskladnění už taková radost není. Je to celkem dřina, ale výsledek stoí za to. Jak ale správně sušit houby? Vezmeme to od techniky k nejjednodušším verzím.


V sušičce

Sušičky na ovoce i houby jsou v prodejnách s elektronikou dost rozšířené. Typů a velikostí je mnoho a stačí si jen vybrat. Do jednotlivých pater sušičky poskládejte houby očištěné a nakrájené na plátky a zapněte sušičku na 40-50 °C. Za pět až osm hodin (podle druhu hub) budou vysušené.


V troubě

Stejný postup můžete praktikovat i v troubě. Jen houby položte na pečicí papír. Nastavte opět teplotu kolem 50 °C, a pokud máte horkovzdušnou troubu, zapněte ji. Je to výrazně lepší. Pokud máte klasickou troubu, je lepší za tři hodiny vždy houby obrátit, aby se nezapařily.


Na pletivu

Rám s malým pletivem nebo třeba starou záclonou je ideální na sušení pomalé. Je však nutné dbát na hygienu, aby na houbách nevyrostla plíseň. Houby sušte nejlépe v proudícím vzduchu a nikdy ne na slunci.


Na papíru

Rozložení hub na novinový papír je tradiční možnost, jak se houby suší. Ovšem ne moc ideální. Tiskařská čerň není zrovna zdravá. Navíc se houby mohou zapařit a je třeba je obracet. Pokud máte lehce tvrdší papír, zkuste z něj udělat varhánky a teprve na ně houby položit.


Na niti

Navlékání plátků hub na nit je opravdu prastarý recept. Takhle se sušilo v každé chalupě. Na niti se daly houby do okna a proud vzduchu je brzy vysušil.

Zdroj: ireceptář, apetit.online