Nasbírat houby je radost. Jejich úprava a uskladnění už taková radost není. Je to celkem dřina, ale výsledek stoí za to. Jak ale správně sušit houby? Vezmeme to od techniky k nejjednodušším verzím.
V sušičce
Sušičky na ovoce i houby jsou v prodejnách s elektronikou dost rozšířené. Typů a velikostí je mnoho a stačí si jen vybrat. Do jednotlivých pater sušičky poskládejte houby očištěné a nakrájené na plátky a zapněte sušičku na 40-50 °C. Za pět až osm hodin (podle druhu hub) budou vysušené.
Čtěte také
V troubě
Stejný postup můžete praktikovat i v troubě. Jen houby položte na pečicí papír. Nastavte opět teplotu kolem 50 °C, a pokud máte horkovzdušnou troubu, zapněte ji. Je to výrazně lepší. Pokud máte klasickou troubu, je lepší za tři hodiny vždy houby obrátit, aby se nezapařily.
Na pletivu
Rám s malým pletivem nebo třeba starou záclonou je ideální na sušení pomalé. Je však nutné dbát na hygienu, aby na houbách nevyrostla plíseň. Houby sušte nejlépe v proudícím vzduchu a nikdy ne na slunci.
Sušení na pletivu je nejjednodušší a nejjistější způsob
Na papíru
Rozložení hub na novinový papír je tradiční možnost, jak se houby suší. Ovšem ne moc ideální. Tiskařská čerň není zrovna zdravá. Navíc se houby mohou zapařit a je třeba je obracet. Pokud máte lehce tvrdší papír, zkuste z něj udělat varhánky a teprve na ně houby položit.
Na niti
Navlékání plátků hub na nit je opravdu prastarý recept. Takhle se sušilo v každé chalupě. Na niti se daly houby do okna a proud vzduchu je brzy vysušil.
Čtěte také
Čtěte také
Ochrana před klíšťaty pomocí octa
Zdroj: ireceptář, apetit.online