Vodní kámen usazený na dně a spirále rychlovarné konvice představuje problém hned v několika směrech. Jednak může negativně ovlivnit chuť i vzhled vašeho nápoje, ale také prodlužuje dobu ohřívání, a snižuje tak efektivitu konvice. Výsledek tedy může být znehodnocen chuťově, ale ještě se vám prodraží. Konvice se navíc kvůli zanesení může přehřívat, což vede až k jejímu poškození. Vodní kámen je také živnou půdou pro bakterie, které se sice varem zahubí, ovšem toxiny, které produkují, ve vodě zůstávají. Je tedy jasné, že čistit rychlovarnou konvici je nutné. Jak to snadno provést?

Pravidelnost se vyplácí

K čištění (pokud vůbec) často přistupujeme až ve chvíli, kdy je konvice zanesená. Ale to je chyba, čištění bychom měli provádět pravidelně. Tak docílíme perfektních výsledků s minimální námahou, nebude také potřeba postupovat tak invazivně, takže odpadne riziko poškození konvice. Mějte také na paměti, že čím tvrdší voda, tím častěji bychom měli čištění provádět.

Vystačíte si s domácími surovinami

Můžete samozřejmě koupit chemické odvápňovače, ale proč nesáhnout do domácích zásob a nevyužít běžné prostředky, které jsou v kuchyni při ruce.

Jedlá soda – ta by neměla chybět v žádné domácnosti, neboť má mnoho různých využití. A čištění konvice je jedním z nich. Postup je jednoduchý – jednu lžičku jedlé sody smíchejte s 2–3 lžícemi vody, směs nalijte do konvice a nechte působit přes noc. Ráno do konvice přilijte vodu, stačí minimální požadované množství, a nechte vše projít varem. Poté tekutinu vylijte a vnitřek konvice mechanicky očistěte kuchyňskou houbičkou. Konvici vypláchněte a pak v ní nechte přejít varem maximální doporučené množství vody. Vodu vylijte, konvici ještě jednou vypláchněte a můžete používat.

Citron – tato metoda se hodí i pro konvice, které nesmí být čištěny příliš radikálním octem. Na druhou stranu pro svou šetrnost není vhodná pro silně zanesené konvice. Ovšem pokud to není váš případ, můžete citron bez obav vyzkoušet. Do konvice nalijte šťávu z citronu a dejte citron nakrájený na plátky. Dolijte vodou a svařte, poté nechte ještě alespoň hodinu v konvici působit. Pak tekutinu vylijte, citrony vyhoďte a očistěte vnitřek konvice kuchyňskou houbičkou. Následně stačí vypláchnout, a je hotovo.

Ocet – ocet si poradí i se silnými usazeninami vodního kamene, ovšem ne pro každou konvici je vhodný z důvodu rizika poškození topné spirály. Pokud výrobce v návodu uvádí, že se ocet na čištění nehodí, musíte využít jiný prostředek. Pokud ocet vaší konvici nevadí, použijte ho následovně: ocet a vodu v poměru 1 : 1 nalijte do konvice a svařte. Roztok poté nechte v konvici alespoň 20 minut působit. Pak ho vylijte a houbičkou opět odstraňte zbytky vodního kamene. Konvici důkladně vypláchněte, pokud byste stále cítili octový zápach, nechte v ní čistou vodu svařit.

V případě potřeby můžete tyto postupy opakovat.

Zdroje: alza.cz, datart.cz