Mnoho lidí se často ze zoufalství upíná k nejrůznějším zaručeným babským radám a mnohdy sahají i po čisticích prostředcích, které nejsou na zrcadla vhodné. Máme pro vás několik spolehlivých tipů, jak rychle a dobře vyčistit zrcadla, aniž byste je při tom poškodili.

1. Nepoužívejte papírové utěrky a noviny

Papírové utěrky nejsou na čištění zrcadla vhodné, protože na něm zanechávají bílé kousky, chloupky či žmolky, což způsobí, že zrcadlo vypadá i po čištění jako špinavé. Stejně tak nejsou vhodné noviny, které zanechávají na skle šmouhy od inkoustu. Zrcadlo je potřeba leštit s pomocí látkového hadříku, který nepouští vlákna. Zároveň by neměl být abrazivní, aby zrcadlo nepoškodil. Nejlepší je proto utěrka z mikrovlákna.

2. Používejte vhodný čistič

Všechny skleněné povrchy dokonale vyčistí prostředek na bázi alkoholu. Odstraní kapky, otisky rukou i zaschlé skvrny. V tomto případě můžete použít speciální vatu na čištění zrcadel, která v kombinaci s přípravkem na bázi alkoholu funguje velmi dobře.

Pokud však zrcadlo potřebujete pouze očistit od prachu, použijte čistič bez obsahu mýdla, vůní a barviv. Všechny tyto přísady totiž způsobují, že se na zrcadle usadí tenký film, který při leštění vytváří šmouhy.

Spolehlivě účinný a navíc ekologický prostředek na čištění zrcadel si snadno vyrobíte i doma. Stačí smíchat vodu s trochou octa, namočit bavlněnou utěrku a zrcadlo umýt. Následné leštění proveďte utěrkou z mikrovlákna.

Skvěle funguje také směs vody a citronové šťávy, která si poradí se zaschlými kapkami, mastnotou i dalšími nečistotami. Na půl litru vody vám postačí zhruba 4 lžíce citronové šťávy, popřípadě octa.

3. Šetřete s čisticím prostředkem

Pokud použijete příliš čisticího prostředku, bude velmi těžké zrcadlo vyleštit. Buď si namočte bavlněný hadřík a pořádně ho vyždímejte, nebo prostředek na zrcadlo zlehka nastříkejte rozprašovačem. Otřete a nakonec doleštěte suchou utěrkou.

4. Moderní technologie

Pokud si chcete co nejvíce usnadnit práci, pořiďte si vysavač na okna a skla, který vás zbaví stékajících kapek vody. Vodu z nádržky pak pouze vylijete do umyvadla a máte hotovo. Vyzkoušet můžete i stěrku nebo mop na okna.

Zdroj: sanitino.cz, bydleni.magazinplus.cz