Někdy je škoda, že se více ohlížíme po exotických dřevinách, když na zahradě můžeme pěstovat původní druhy, včetně jasanu ztepilého (Fraxinus excelsior). Třeba proto, abychom se na něj nemuseli chodit koukat jen do parku nebo je nehledali v přírodě.

U nás je doma

Existuje více než šedesát druhů jasanů. Pro Čechy je typický právě jasan ztepilý, ostatně jde o jednu ze základních dřevin evropských lesů. Kdežto jasan úzkolistý se zabydlel zejména na jižní Moravě, kde byl také uměle vysazovaný jasan pensylvánský.

Na základním druhu jasanu ztepilého baví v mládí šedohnědá kůra, později zvrásněná, dlouhé složené listy a laty převislých květů, které se mění v křídlaté nažky.

Je z čeho vybírat

V dospělosti dorůstá několika desítek metrů, roste rychle, a to je možná důvod, proč vás hned nenapadne vysadit ho také na zahradu. Nemusíte mít však jen obra, prodává se řada kultivarů, včetně trpasličího vzrůstu. Ty se liší i tvarem koruny (převislá, kulovitá, pyramidální...), skladbou listů či jejich barvou. Právě pestrobarevné kultivary jsou do zahrad ideální.

Pro začátek

Přestože si lze vypěstovat jasan ztepilý i ze semene, pro šlechtěný kultivar je třeba vyrazit do zahradnictví nebo lesní školky, které se zaměřují na listnáče.

Při výběru stanoviště buďte obezřetní už proto, že jasan ztepilý se dožívá několika stovek let. Na půdní typ není extra náročný, snese i jílovité zeminy. Ale kdyby si sám mohl vybrat, patrně by dal přednost hlubší, dobře živené humózní zemině s vyšším obsahem dusíku. Konkrétní nároky na vláhu se liší podle toho, o jaký ekotyp jde (lužní, horský či vápencový).

Po výsadbě

Jasan ztepilý je stromem milujícím světlo a slunce, ovšem to platí až pro dospělé exempláře (u mladého stromečku dbejte na zastínění). A přestože se uvádí, že tyhle jasany jsou vlhkomilné a snesou i nadměrné mokro, určitě to neplatí pro čerstvě vysazené stromečky-teenagery, těm přemokřená zemina nebude svědčit.

Nicméně jasan ztepilý se dokáže hodně přizpůsobit, což je vidět také v přírodě. Najdete ho například v kamenité rokli stejně jako na březích vodních toků a samozřejmě i jinde.

Posvátná léčivka

Jasan patří ke stromům, které mnohé národy považovaly za posvátný. Tomu věřit nemusíte, ale byla by škoda nezkusit jeho podporující léčivé účinky. Má snižovat bolesti při dně a revmatismu (a mírnit kloubní záněty), působit močopudně, podporovat práci ledvin, detoxikovat, mírně snižovat teplotu i krevní tlak. Většinou se používá v podobě odvaru z listů nebo kůry z mladých větviček.

A zkusit můžete také směs s dalšími léčivkami, recept najdete zde, díky níž by mělo dojít ke snížení hladiny cukru v krvi.

Zdroj: sazenicka.cz, databaze.dendrologie.cz