Keltové byli ve svém čase mistři různých umění. Věnovali se také něčemu, co bychom dnešním jazykem mohli nazvat jako horoskopy. Tyto staré národy přiřazovali lidem různé vlastnosti na základě různých kategorií. Vznikali tak horoskopy podle zvířat, ale také podle stromů. A právě na ty se podrobněji podíváme.

Horoskopy stvořili druidové

Celou systematiku horoskopů měli pod palcem druidové, kteří vedle této činnosti zastávali funkci věštců, básníků, někdy také soudců. Horoskopy podle stromů jsou založeny na tom, že jednotlivé měsíční cykly spojili dávní učenci s konkrétním stromem.

Fungovaly na podobném principu jako dnešní horoskopy. Dnes jsou lidem přiznávány různé charakteristiky podle příslušnosti ke znamení. Keltští druidové vlastnosti přisuzovali ve vztahu k rostlinám, konkrétně stromům.

Zdroj: Youtube

Začátek keltského roku: ořešák, bez a bříza

Keltský kalendářní rok měl 364 dní a začínal v listopadu. Pro tento měsíc byl typickým stromem ořešák. Lidé narození v tomto měsíci jsou plní rozporů, ale vedou bohatý milostný život. Prosinec patří bezu. Podle něj jsou lidé volnomyšlenkářští a extrovertní. Také jsou upřímní a čestní.

Bílý leden zavalen sněhem je ve znamení břízy, pro kterou je typická bílá kůra. Lidé ve znamení břízy jsou ambiciózní, pracovití a za každou cenu chtějí být coby přirození vůdci oceňováni.

Jarní měsíce: jasan, olše a vrba

Únoroví lidé jsou idealističtí umělci. Na jednu stranu velmi talentovaní a intuitivní, na druhou stranu zranitelní. Jejich stromem je jasan. Pro ty, kteří slavili narozeniny v březnu, je symbolem olše. Jde často o silné, charismatické a cílevědomé jedince.

Pro dubnové děti je typická vrba. Jejich doménou je vysoká schopnost empatie, pochopení a porozumění. Jsou výbornými posluchači.

Letní hloh, dub a cesmína

Květnový měsíc patří hlohu. Lidé narození v tomto období jsou skvělými společníky. Jde o extroverty, kteří nezkazí žádnou legraci. Zároveň jsou velmi respektující a dají prostor i těm uzavřenějším.

Červnoví lidé ve znamení dubu jsou majestátní, rozvážní a velmi klidní. Nikdy je nic nerozhodí a vždy zachovají chladnou hlavu.

Červenec je měsícem dešťů, a i proto musí být stromem tohoto období cesmína. Přes nehostinné podmínky se srpnoví rodáci nebojí výzev. Nenechají se rozhodit nepřízní osudu, jsou vytrvalí a neúnavní.

Podzimní měsíce táhne líska, vinná réva a břečťan

Srpen se nese ve znamení lísky, která plodí ořechy. Lidé narození v tomto měsíci jsou kreativními bytostmi, které promění jakoukoliv manuální práci v jedinečné dílo. Pro zářijové lidi druidové vyhradili vinnou révu. Tito lidé jsou často nerozhodní, nestálí a není s nimi lehká domluva. Na druhou stranu se snaží vždy být nápomocní druhým.

Kalendářní rok Keltů se nachyloval ke konci v říjnu. Pro tento měsíc byl symbolickou rostlinou břečťan. Říjnoví lidé patří mezi nejvěrnější partnery a nejloajálnější kamarády. Těm můžete vždy věřit.

Zdroje: living.iprima.cz, ireceptar.cz