Zatímco ke skvělým kulinářským výsledkům se musíme provařit, vážení potravin zvládne každý docela rychle. Zásadní rozdíly mezi mechanickou a digitální váhou spočívají v jejich velikosti, způsobu měření a také v přesnosti.

Mechanické: Když vás baví retro

Mechanickou váhu si mnozí ještě pamatují z dětství, navíc retro aktuálně opravdu frčí. Zpravidla jde o větší váhu s nádobou, která zabírá prostor. Do nádoby nasypete či položíte suroviny, a když se ručička ustálí, máte jasno. U jiných modelů je nutné posunovat jazýček vah jak s ohledem na gramy, tak na kilogramy.
Váží s přesností asi 20 gramů, což upřímně není ideální, když u vaření řešíte každý gram, třeba u koření. Zato v některých případech fungují i jako hezký designový doplněk.

Digitální: Přesné i subtilní

Digitální váhy pracují s minimálními odchylkami, často jde o 1 až 2 gramy. Existuje více provedení. Mnohé mají základnu "tenkou", třeba jen 1,5 až 2 cm, a připomínají „placku“, která se snadno uloží i do šuplíku. Což je druhé velké plus, uklizené zaberou málo místa. U jiných může být základna silnější.
Prodávají se stolní, nástěnné či třeba skládací. Fungují na tužkové baterie, některé modely disponují dobíjecími bateriemi (vyplatí se, když mají indikátor zbývající energie). Zpočátku se můžou zdát náročnější na ovládání, ale na displej si zvyknete vcelku rychle. Hlavně se podívejte, zda je pro vás dobře čitelný, třeba i podsvícený.
Můžou, a nemusí být vybavené nádobou, ostatně na mnohé ploché váhy lze rovnou sypat/pokládat suroviny.

Další plus digitálních vah

Nabízí větší tvarovou rozmanitost, najdete třeba i váhy připomínající kastrol s vyjímatelnou nádobou. Bývají lehčí, snáze se s nimi manipuluje. Slibují různé programy a nastavení, běžná je funkce dovažování, funkce pro vynulování hmotnosti nádoby a už zvážené suroviny, když chcete přidat a zvážit další.
Některé modely disponují dalšími vychytávkami, například převodem mililitrů (litrů) na gramy (kilogramy), prkénkem na krájení surovin, extra funkcí je počítání nutričních hodnot surovin. A váha připojená přes Bluetooth přenáší data do mobilu. Někomu se hodí i další výbava v podobě hodin nebo ještě „minutky“.
Na menší hmotnosti se prodávají vážící lžíce nebo malé váhy, třeba do 250 až 500 gramů.

V čem se můžou shodovat

Mechanické i digitální váhy se často vyrábí z kovu, skla a plastu či z jejich kombinací, někdy se přidává dřevo. V rámci obou skupin najdete i výrobky, které najednou zváží třeba 13 až 15 kilogramů. Běžný průměr se však pohybuje kolem 5 až 8 kg. Stejně tak se nemusí lišit svou stabilitou a odolností, i na tyto parametry je dobré hledět.
Tak teď už jen zvažte, pro kterou váhu se rozhodnete.

Zdroj: Heureka.cz, Testino.cz