Masopust má mnoho názvů a my přidáváme ještě jeden z redakce. Podle nás je to oslava života, doslova karneval radosti, který se skládá z barev (průvod masek), dobrého jídla (od jelítek po koblihy) a zábavy (muzika nesmí chybět). A také setkávání, prostě v únoru máte o důvod víc, proč zavřít počítač a jít se veselit ven.

Od kdy do kdy

Masopustní radosti mohly začít po Třech králích a měly by končit před Popeleční neboli Škaredou středou, tedy 22. února. Ta odstartuje předvelikonoční půst. Prakticky se však hodně letošních masopustních akcí odehraje kolem poloviny února. Kde si ho užijete?

Praha: V hlavním městě se to masopusty jen hemží, podívejte se sem. Nás nejvíce zaujal Letenský masopust, protože do zábavy zapojil Národní technické muzeum, kde se 18. 2. ve 12.30 hodin začíná, následuje Národní zemědělské muzeum, vodárenská věž a ještě galerie. Doporučujeme: V zemědělském muzeu chystají 11. 2. výtvarnou dílnu, kde vám pomůžou s výrobou masek.

Děčín 18. 2.: Sraz je ve zdejší zoologické zahradě ve 14 hodin a kromě jiného vás čeká soutěž o nejlepší koblihu nebo o nejrychlejšího koblihového jedlíka. V 15 hodin zamíří průvod do města.

Příbram 18. 2.: Karneval radosti proběhne v neobvyklém prostředí historických báňských objektů v areálu Ševčinského dolu neboli ve zdejším hornickém muzeu, od 10 hodin.

Valtice 18. 2.: Fašankový průvod začíná ve 13 hodin u Valtického Podzemí, což je tip jako stvořený pro milovníky vína. Ale tyhle jedinečné sklepy mají otevřeno celoročně.

Cheb 19. 2.: Průvod masek historickým jádrem města začíná ve 14 hodin u divadla, vyplatí se přijít o čtvrt hodiny dříve. Masopustní laskominy vás čekají v mázhausu zdejšího muzea. Ale možná vás více naláká video z roku 2020:

Zdroj: Youtube

Plzeň 19. 2.: Selsky dvůr U Matoušů a bolevecká náves se stanou hlavními dějišti masopustu od 10. do 16. hodiny (program pro děti začíná od 11. hodiny a týká se nejen výroby masek). Areál usedlosti, jež je převážně klasicistní, si také lze prohlédnout s průvodcem.

Mělník 19. 2.: Veselice propukne v 10 hodin, průvod vyráží ve 14 hodin z náměstí Míru a finále akce patří folklorním souborům.

Český Krumlov 21. 2.: Průvod masek začne v 16 hodin před kostelem sv. Víta, provede vás ulicemi Široká, Dlouhá, Radniční, Latrán a zpět na náměstí přes Nové město.

České Budějovice 21. 2.: Přijďte se potěšit na náměstí Přemysla Otakara II. Od 15.45 hodin až do večera.

Žďár nad Sázavou 18. i 21. 2.: Od 13. hodiny dne 21. 2. máte šanci vidět něco opravdu výjimečného – staročeské masky ze Studnic na Hlinecku na náměstí Republiky. Právě masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou natolik svébytné, že byly před více než deseti lety zapsané na Seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Ale výjimečné je i to, že v tomto městě letos proběhnou dvě masopustní akce, první už 18. února, sraz je před Starou radnicí.

Někde ještě dřív, jinde později

Například v městečku Klecany u Prahy (dojezd autobusem od metra C, stanice Kobylisy) bude masopust až 25. 2., v pardubické obci Skořenice ve stejný den (od 14. hodiny budou doprodávat zbytky jídla s sebou do nádob, tak jestli nechcete vařit, vezměte si krabičku).

Naopak v plzeňském pivovaru Prazdroj chystají zabijačku už v sobotu 28. 1., mokropeský masopust v Černošicích se plánuje na 4. února a 11. 2 můžete zavítat do Hanáckého muzea v přírodě do obce Příkazy (v tento den je také možnost prohlídky Kameníčkova gruntu z roku 1876). Příkazy se nachází kousek od Olomouce, kde se masopustní rej odehraje o něco dříve, už 4. 2. A zkusíte uhádnout, kde proběhne soutěž o nejlepší valašskou klobásku a tlačenku? Nebo se nechte poddat a klikněte zde.

Bonus navíc: recept na nejlepší koblihy

Naladit se na masopustní vlnu můžete hned teď. Upečte si famózní koblihy podle špičkové cukrářky Mirky van Gils Slavíkové, kterou si určitě pamatujete z první řady populárního televizního pořadu Peče celá země, tady je videorecept:

Zdroj: Youtube

A příště si ho porovnejte s dalším návodem přímo z Valašského muzea v přírodě (doporučujeme dokoukat, seznam surovin je až na konci):

Zdroj: Youtube

Zdroj: npu.cz, nmvp.cz, praguest.com a jednotlivá místa