Pěstování pokojových rostlin je velký trend. Většina z nás se spokojí s klasickými pokojovkami a za největší úspěch považuje krásnou monsteru vypěstovanou z řízku od kamarádky. Někteří pěstitelé ale začnou vyhledávat vzácnější druhy, ke kterým se ale samozřejmě pojí vyšší cena.

Mnoho účtů na sociálních sítích se dnes specializuje na pokojové rostliny. U těchto nadšenců pak můžete spatřit jedinečné druhy přezdívané jednorožci. Na malou rostlinku pěstitelé čekají i několik měsíců. Nejdražší pokojové rostliny se mohou vyšplhat až na desetitisíce dolarů. V našem výběru ale najdete pokojovky, které jsou sice vzácné, ale finančně dosažitelné.

1. Monstera variegata

Klasická monstera deliciosa je součástí domova každého milovníka pokojových rostlin. Existují však také vzácnější druhy, například monstera variegata. Její vykrojené srdcovité listy navíc zdobí světlé skvrny. Oproti klasické monsteře potřebuje mnohem více rozptýleného světla, protože bílé části nejsou schopné fotosyntézy.

Zdroj: Youtube

2. Philodendron Pink Princess

Když vás přestanou bavit zelené listy, hodí se rostliny s barevnými listy – například filodendron s růžovými skvrnami. Pokud po této růžové krásce zatoužíte, dejte si pozor na podvody. Jelikož jde o drahou a žádanou rostlinu, na trhu se pod jejím názvem začala prodávat jiná rostlina. Nejčastěji se jedná o filodendron Pink Congo, jehož barva je pouze upravená a po čase se vrátí k běžné zelené.

Zdroj: Youtube

3. Anthurium regale

Anthurium regale patří pod rod toulitek. Od těch, na které jsme u nás zvyklí, se ale velmi liší. Na rozdíl od populární anthurium scherzerianum se nepěstuje pro výrazné květy, ale pro krásné a obrovské srdcovité listy, které dorůstají masivních velikostí a mají výraznou, tmavě zelenou barvu se zářivým světlezeleným žilkováním.

Zdroj: Youtube

4. Filodendron Ring of Fire

Další filodendron z výběru se opět chlubí zajímavou barvou listů – tentokrát jsou skvrny v odstínech oranžové, od žluté až po cihlově červenou. A barvy se v průběhu roku mění!

Zdroj: Youtube

5. Monstera obliqua

Monstera obliqua je často zaměňována za adansonii. Je ale mnohem vzácnější a také dražší. Pokud se rozhodnete do oblique investovat, dávejte si proto pozor, že za vysokou cenu kupujete správnou rostlinu. Její listy jsou velmi tenké a až 90 % povrchu pokrývají díry.

Zdroj: Youtube

Zdroj: ireceptar.cz, westwing.cz