Chladničky z obou stran cenového spektra

Společnost Samsung přichází na počátku roku nejen se dvěma novinkami z oblasti chlazení, ale i s novou koncepcí, kterou chce u vybraných modelových řad zpřístupnit moderní systémy chlazení nejširší skupině zákazníků, a také spolu s kvalitou výrobků a pokrytím větší části spektra domácích spotřebičů dosáhnout postavení lídra na trhu.

Nové portfolio chladniček Samsung mj. signalizuje, že od letoška bude všem modelům dominovat technologie True No Frost zamezující vzniku námrazy, vzhledem ke stále vzrůstající oblíbenosti funkce na západních trzích, kde takto vybavené chladničky vlastní již 50 % domácností. Funkce True No Frost zajišťuje nejen rovnoměrné chlazení, ale i delší čerstvost a udržení kvality všech skladovaných potravin. Snižuje rovněž nároky na energii, čímž prodlužuje životnost chladicího systému. Dalším prvkem nových chladniček je digitální invertorový kompresor, který pomáhá zachovat konzistentnější úroveň teploty a snižovat hlučnost, spotřebu elektrické energie i opotřebení kompresoru, na nějž nyní společnost poskytuje záruku 10 let. Novinkou je i modré podsvětlení displeje, které podle průzkumu zákazníci upřednostnili před dosavadním zeleným.

ČTĚTE TAKÉ:

Chladničky se dále dělí na kategorie Space Max a Space Designer. Do kategorie Space Max zaměřené na co největší úložný prostor při zachování stejných vnějších rozměrů, což je řešeno menší tloušťkou pláště, spadají tzv. americké chladničky side by side, např. ze Série G či nový model French Door. Druhou kategorii Space Designer tvoří chladničky s důrazem na efektivní využití místa a na drobné praktické detaily. Tou je i absolutní novinka na českém trhu – model 3050.

Maximální prostor

Dvoudveřový model French Door kombinuje chladničku se zásuvkovým mrazicím prostorem. Je vybavený technologií Space Max, která napomohla ke zvětšení jeho obsahu na 520 l. Plusem je také větší šířka chladicího prostoru, do kterého se nyní vejde i větší podnos. Kapacita výsuvného mrazáku 124 l ovšem není příliš velká a nebude postačovat větší domácnosti. Funkce Multi Blast pomocí proudění chladného vzduchu více otvory na úrovni každé police zajišťuje rovnoměrné chlazení v celé chladničce a rychlé obnovení nastavené teploty po otevření dveří. Inovativní funkce CoolSafe Lock ještě více zamezuje úniku chladného vzduchu z chladicího prostoru, a pomáhá tak rovněž snižovat spotřebu energie. Pro chlazení choulostivějších potravin je určena speciální zásuvka CoolSelect Pantry nabízející několik módů nastavení. Na výběr je například Soft Freeze (-5 °C) pro skladování čerstvého masa a ryb či režim Quick Cool pro optimální vychlazení nápojů. Zásuvka je vybavena automatickým otevíráním a pohyblivou přepážkou, která umožňuje lepší uspořádání uložených potravin. Jako u správné americké chladničky nechybí automat na výrobu kostkového ledu a ledové tříště. Chladnička má antibakteriální ochranu Silver Nano a LED osvětlení, které přispívá k lepší orientaci v prostoru chladničky a spoří energii.

Jemné zaoblené kontury dveří v tzv. designu SoftArc dodávají chladničce nádech elegance. Cenově patří chladnička do vyšší třídy, doporučená cena výrobce je 54 900 Kč. Jaká bude skutečná cena na českém trhu, bude jasné v nejbližších dnech.

Efektivně řešený prostor

Prioritou chladničky Samsung 3050 s 4hvězdičkovým mrazákem s funkcí Power Freeze umístěným ve spodní části je efektivní využití chladicího a mrazicího prostoru. Dveře se otevírají ve větším úhlu, aby se mrazicí zásuvka dala celá vysunout a byl do ní lepší přístup. Užitné vlastnosti chladničky zvyšuje speciální výsuvná police Easy Slide umístěná na posuvných pantech, díky čemuž lze potraviny pohodlně uspořádat a mít přehled i o těch umístěných vzadu. Výrobci při jejím vzniku mysleli zejména na bezpečné uložení a manipulaci s potravinami, které jsou náchylné k poškození jako chlebíčky, dorty apod. K uložení masných výrobků a zeleniny slouží CoolSelect Zone, v níž lze udržovat optimální teplotu. Na výběr jsou dvě možná nastavení. Šikovnou vychytávkou je košík Grab’n Go Basket na dochucovací omáčky a kečupy, který má předejít vytečení již otevřených sklenic do prostoru chladničky. I tento model disponuje antibakteriální ochranou Silver Nano. Je rovněž vybaven úspornějším a jasněji svítícím LED osvětlením, které přispívá k rychlejší orientaci, a tím kratší době otevření chladničky, což napomáhá udržení konstantní teploty v chladicím prostoru i nižší spotřebě energie.

Chladnička patří do energetické třídy A+ s průměrnou spotřebou energie 272 kWh/rok. Hlučnost kompresoru je 39 dB. Vyrábí se v bílé a kovově grafitové barvě. Dveře lze osadit na levou i pravou stranu.

Cenově jsou chladničky skutečně na velmi dostupné úrovni. Podle doporučení výrobce se měla cena u bílého provedení pohybovat okolo 9 900 Kč s DPH, koupit ji ale lze už od cca 8 500 Kč. Stříbrná verze je o cca 2 000 Kč dražší.