Také se všeho musíte dotknout, než si vyberete? Právě příjemnost na dotek je jedním z hlavních znaků nového interiérového stylu nazvaného Douce neutralité neboli něžná neutralita. Dal se vypozorovat na pařížském veletrhu interiérového designu Maison&Objet letos v lednu.

Pařížský veletrh však nabídl mnohem více inspirace, podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Přímo z Paříže

Co je pro něžnou neutralitu typické? „S neutrálními odstíny bílé a béžové se snoubí oblé, organické tvary (tedy ovály, polooblouky a podobně), dřevo a měkké textilie. Tím se vytváří velmi specifický a atraktivní vzhled interiérů. Je to evidentní hlavně na pohovkách a křeslech, ale i dřevěný nábytek má oblé křivky,“ vysvětluje Monika White, designérka a majitelka obchodů Le Patio. Nový trend má „z první ruky“, osobně ho zažila na pařížském veletrhu Maison&Objet.

Nestyďte se, dotkněte se

Potahové látky na pohovkách a samozřejmě i polštářcích musí být příjemné na dotek. Měly by vás doslova lákat k tomu, abyste se usadili a zachumlali se do něčeho měkkého. Proto se na scénu díky trendu Douce neutralité vrací buklé a také chlupaté polštáře, huňaté plédy a pletené přehozy. Ostatně termín „buklé“ pochází z francouzského slova bouclé (oblouček) a naznačuje, že tento typ látek má povrch ze smyček nebo oček.

Zapomeňte ovšem na komunistické kousavé potahy, novodobé buklé a huňaté tkaniny jsou opravdu velice příjemné. Netřeba se omezovat konkrétním materiálem, důležité je pohodlí a přírodní vzhled. Dobrou službu vám prokáže například kvalitní len. Potahy lněných pohovek jsou mnohdy snímatelné, což oceníte při údržbě.

Další přírodní materiály

Pro nový interiérový styl něžná neutralita je typické dřevo, které doplní například bambus nebo ratan. Prakticky pak můžete třeba k dvoumístné pohovce přidat ratanová křesla. Nebo si pořiďte větší sedačku, klidně ve tvaru písmene L či U, a na ni si posviťte lustry z bambusu. Stínidla ovšem můžou být i z bavlny, sisalu či třeba z papíru. A pokud si troufnete na postel s ratanovým čelem, jděte do toho. Nebojte se přidat kusový koberec, čím huňatější, tím lepší. Nebo zvolte nízký, zato s nadčasovým vzorem a barevností.

Nestárnoucí dvojka

Pohovku s bílým, béžovým či šedým potahem se nabízí doplnit černou barvou, zejména na dekorativních polštářcích se dobře vyjímají geometrické bíločerné vzory, které často vychází z umění přírodních národů Afriky, Indonésie nebo indiánů. Bílá barva je v interiérech obecně hojně zastoupená, jak uplatnit černou? Krásně vyzní například v podobě vázy, sochy, osvětlení, malého stolku nebo jeho podnože, případně tvarově minimalistické police.

Koho vzít na milost

Máte rádi moderní design, ale nechcete monochromatický obývák? Zkuste bílou, béžovou nebo šedou doplnit o šedozelenou. Francouzi jí říkají vert de gris a v jejich interiérech je tahle barva už dávno doma. Jak vypadá? Mrkněte se v květinářstvích na listy eukalyptu, který se často přidává do květinových vazeb, a budete mít jasno. Šedozelenou možná znáte i jako měděnku, protože se na ni patinuje měď a bronz. Samozřejmě to už ale dělat nemusíte…

Zdroj: Monika White, Le Patio