Jezdíte často na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by se vám o rostliny po dobu vaší nepřítomnosti staral? Pěstujte své pokojovky ve vodě. Zásoba vody vám umožní vzdálit se z domova na delší dobu, aniž by se jim něco stalo.

Pěstování ve vodě má však mnoho dalších skvělých výhod. U pěstování ve vodě nemusíte hlídat, které rostliny chtějí méně vody a které více. Zalévání řešíte pouze jednou za čas, a to pouze, když je potřeba doplnit vodu.

Rostliny pěstované ve vodě také nemusíte přesazovat. Nádoba, ve které je pěstujete, jim vystačí prakticky napořád. Její prostor se bude postupně zaplňovat kořeny, ale nehrozí, že by přišla chvíle, kdy budete muset rostlinu dát do jiné nádoby. Ideální jsou na pěstování pokojovek ve vodě skleněné lahve. Úzké hrdlo drží rostlinu na jednom místě. Kořeny se budou moct rozrůst a proplést po zbytku prostoru lahve.

Zdroj: Youtube

Jak pěstovat rostliny ve vodě?

Rostlinám, které pěstujete ve vodě, zajistěte potřebné požadavky na světlo. Některé rostliny prospívají na slunném místě, jiné mají rády stín. Proto si zjistěte, co přesně které druhy potřebují.

Pro pěstování ve vodě budete potřebovat jakoukoliv vodotěsnou nádobu. Skleněné nádoby jsou efektní, protože v nich vidíte i samotné kořeny rostlin a rychle rostou. Jsou ale také náchylné k růstu řas v důsledku vystavení světlu a stojaté vody. Jedním ze způsobů, jak se tomu vyhnout, je použití neprůhledné plastové nebo keramické nádoby. Do vody můžete také přidat práškové uhlí nebo několik kousků dřevěného uhlí. Tím zabráníte růstu řas.

Přestože rostliny ve vodě snadno zakoření, budete potřebovat hnojivo, ale méně silné hnojivo než pro rostliny rostoucí v půdě. Obecně platí, že hnojivo rozpustné ve vodě naředíte na zhruba čtvrtinovou sílu.

Zdroj: living.iprima.cz, bydleni.instory.cz