Přítomnost menších dětí klade na výběr rostlin určité nároky. Diskvalifikované jsou rostliny jedovaté, trnité či příliš náročné na péči, protože i menší školáci už se mohou o rostliny alespoň částečně starat sami. Plusem naopak jsou kromě estetického dojmu i pozitivní účinky, např. schopnost čistit vzduch. Které pokojovky prošly tímto sítem, a můžeme je bez obav umístit do dětského pokoje?

Africká fialka

Nenáročná pokojovka, která zaujme krásnými květy v mnoha různých barvách. Má ráda světlá místa a nesnáší průvan a přemokření. Nejlepší je zalévat ji do misky či přímo na zeminu, rozhodně ne přes listy. Pokud dodržíte tyto jednoduché zásady, africká fialka se vám odmění prakticky celoročním kvetením, což se dětem pochopitelně líbí.

Levandule

Tyto půvabné a voňavé keříky budou nejlépe prosperovat na slunném a suchém místě. Levandule není náročná na zálivku, přemokřením byste ji naopak mohli zahubit. Její vůně působí uklidňujícím dojmem a povzbuzuje zdravý spánek, dokáže mírnit kašel a příznivě působí na astma. V dětském pokoji proto vytvoří nejen půvabnou, ale i zdravou dekoraci.

Mučenka

Exotická popínavá rostlina, která tvoří díky svým zajímavým, výrazným květům krásnou netoxickou dekoraci. Má ráda slunné stanoviště, vyhovuje jí pravidelná zálivka a rosení, do péče se proto mohou zapojit i děti. Její nevšední vzhled nejlépe vynikne na kruhové opoře.

Šáchor

Další exotická rostlina, která skvěle funguje i v našich podmínkách. Její stvoly s listy připomínajícími trávu potřebují dostatek vody, pravidelná a hojná zálivka s rosením jsou podmínkou, aby rostlina prosperovala. Za péči se vám odmění příznivým mikroklimatem a příjemně zvlhčeným vzduchem. Šáchor údajně dokáže přinášet prostoru i pozitivní energii, díky níž se zlepšují intelektuální schopnosti a soustředění. Do dětského pokoje proto stojí za to ho vyzkoušet. Navíc si na něm rády pochutnávají i kočky, ale rostlina je velmi vitální a rychle roste, takže se kočičího apetitu nemusíte bát.

Zelenec

Nenáročná, přitom atraktivní pokojovka s výrazně vybarvenými, trávu připomínajícími listy dětský pokoj nejen zkrášlí, ale ještě v něm bude čistit vzduch od nejrůznějších škodlivin. Přizpůsobí se dobře různým bytovým podmínkám, promine i občasné zpoždění zálivky. Nejlépe ale zelenci bude na světlém, slunném místě s dostatkem vláhy. Má rád rosení, což s chutí obstarají i menší děti.

Zdroje: mojezdraví.cz, abecedazahrady.dama.cz