Víte, že andulky neboli papoušci vlnkovaní se můžou po ptačinci žabinci doslova utlouct? Inspirujte se, protože v tomto případě platí: co je dobré pro opeřence, bude svědčit i vám.

Dvě strany jednoho plevelu

Tvrzení, že zahrádkáři nemají ptačinec žabinec (Stellaria media) rádi, není úplně pravda. Oni tento urputný plevel, jehož schopnost množení je vážně neuvěřitelná, vysloveně nesnáší. Jakmile ptačinec vysemení, vítr se postará o dopravu semen třeba k vám na zahradu, navíc semena klíčí při teplotách jen nepatrně nad nulou.

Nicméně ptačinec žabinec roste skoro všude, v lese stejně jako na okrajích polních cest a jinde. Jakmile uvidíte svěží mladé rostlinky na čistých místech, neváhejte a tuhle podceňovanou léčivku si natrhejte. Stačí, aby se vrátila mírná zima.

Pojďte se podívat, jak ptačinec žabinec najdete a poznáte:

Zdroj: Youtube

Komu pomůže

Ptačinec žabinec obsahuje celou řadu léčivých složek, včetně vitaminů, minerálů a stopových prvků. Například se může pochlubit velice solidním množstvím vitaminu C, nebo vápníkem, draslíkem, hořčíkem, fosforem, křemíkem, nabídne rovněž saponiny, třísloviny a jiné.

A kdy vám přijde vhod? Při nachlazení, zabírá na kašel i rýmu, pomáhá s odhleňováním (v minulosti ho lidoví léčitelé doporučovali při tuberkulóze). Funguje močopudně, podporuje metabolismus, čistí játra, ulevuje při revmatických a kožních potížích. Není to zázrak ani všelék, bavíme se o podpůrné léčbě, která je však dostupná pro každého a zadarmo.

Hlavní poznávací znaky

Když se rozroste, vytváří doslova přízemní koberec plný drobných vejčitých lístků na krátkých stvolech, a až bude kvést, ozdobí ho spousta mini hvězdiček bílé barvy. Napohled je vlastně docela romantický, jen kdyby to nebyl plevel.

Jak ho zpracovat

Při nachlazení, na podporu odkašlávání pomůže šťáva, nebo ptačinec žabinec rozmixujte s troškou vody. Také si můžete připravit odvar. Nať nebo jen lístky namočte do studené vody, dejte na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Jakmile projde varem, vypněte, odstavte a nechte louhovat, sceďte a pijte. Pokud byste odvar pili preventivně (nespěcháte, netrápí vás akutní problém), nechte léčivku ve studené vodě přes noc a uvařte ji až druhý den. Nebo si udělejte čaj.

Další možnost nabízí obklady pro zevní použití na bolavé klouby nebo ložiska ekzému, lupénky či vůbec na poškozenou pokožku. Stačí léčivku najemno nasekat, nebo použijte paličku či mixér, směs pak rozložte na gázu a připevněte na postižené místo. Zevně i vnitřně lze užívat šťávu.

Potěší i v kuchyni

Nejlepší jsou natě mladých rostlin před kvetením, případně na jeho počátku. Ptačinec žabinec použijte podobně jako špenát nebo petrželku. Osvěží polévky i pomazánky, omelety a zapékané pokrmy stejně jako zeleninové saláty. Zajímavé recepty najdete třeba tady.

A dokonce se traduje, že právě tahle léčivka podporuje hubnutí. Za zkoušku nic nedáte. Ptačince je nebo bude všude dost, určitě se dostane na každého. Proto ani nemá smysl pořizovat si ho do zásoby, ale pokud to už chcete udělat, svěřte ho mrazničce. Sušení se nedoporučuje.

Zdroj: rozhlas.cz, celostnimedicina.cz