Ptáte se, proč mlít kávu doma? Životnost kávy se pohybuje kolem čísla 8. Zelená káva uskladněná v jutových pytlích si zachová svou kvalitu okolo 8 měsíců. Další osmičkou na cestě kávy je 8 týdnů. Po tuto dobu vydrží upražená kávová zrna čerstvá. Poslední osmičkou je pak 8 minut, tedy čas, po který si pomletá káva udrží své aroma a vůni. A právě proto byste měli raději kupovat zrnkovou kávu a mlít si ji doma. Pro přípravu kávy zkrátka platí, že čím chcete mít kvalitnější kávu, tím později ji melte.

Ruční, nebo elektrický mlýnek?

Při výběru mlýnku berte v potaz především množství kávy, které denně připravujete. Pokud každý den melete velké množství kávy, ruční mlýnek pro vás nebude to pravé ořechové. V tomto případě zvolte elektrický mlýnek na kávu, který oddře veškerou práci za vás. Dejte si však pozor na kvalitu mlýnku, protože ty méně kvalitní mají tendenci přepalovat kávu, a kazit tak její chuť.

Pokud kávu melete jen pro sebe, určitě kupte ruční mlýnek. Stojí daleko méně peněz a mletí je daleko kvalitnější. Kávu nikdy nespálíte a můžete si také snadno nastavit hrubost mletí, která je pro dobrý šálek zásadní. Další výhodou je vůně, která se při mletí line po celé místnosti.

Jaký mechanismus mlýnku zvolit?

Nejdůležitějším parametrem při výběru mlýnku je mlecí mechanismus. Elektrické mlýnky mívají často nože. Velký rozdíl je ale mezi keramickými, které se zdaleka nezahřívají tolik jako ocelové. Pro rovnoměrné namletí je ale lepší volbou zakoupit elektrický mlýnek s mlecími kameny.

Pokud jste si vybrali ruční mlýnek na kávu, máte vyhráno, protože ty mají vždy mlecí kameny a snadno si s nimi nastavíte hrubost. Nikdy kávu nespálí a zaručují pravidelnou velikost všech kousků kávy. Nože většinou kávová zrna rozsekají na nepravidelné kusy, které potom ve vodě extrahují jinou rychlostí a nedostanou do šálku plný potenciál dané kávy.

Zdroj: coffeetohome.cz