Ty tam jsou doby, kdy čajomilci museli měřit teplotu vody před zalitím čaje pomocí kuchyňského teploměru. Moderní rychlovarné konvice tohle také dokážou, stačí si je vybrat.

Zkusíte si doma připravit vlastní kombuchu neboli čajový kvašený nápoj? Je děsně zdravý!

Zdroj: Youtube

Jsou fakt přesné

Základní typy rychlovarných konvic vodu jen uvaří, u šikovnějších výrobků si však můžete finální teplotu předem stanovit stisknutím tlačítka s konkrétní přednastavenou hodnotou. Obvykle se pohybuje v rozmezí od 40 až 60 °C až do 100 °C. Nebo se dá zvolit teplota vody pomocí číselné stupnice, přičemž některé rychlovarky lze „dirigovat“ doslova po 1 °C, jiné nabízí „skoky“ třeba po 5 °C.

Jednoduché ovládání

Tlačítka či ovladač stupnice najdete buď na těle konvice, nebo na jejím inteligentním podstavci. Dokonalejší modely jsou kromě ukazatele zvolené teploty vody vybavené také ukazatelem aktuální teploty. Takže klidně můžete sledovat, jak se voda v konvici postupně ohřívá.


Typ čaje Teplota vody Doba louhování
Černé a červené 95–100 °C 3–5 minut
Bílé 80–90 °C 2–3 minuty
Zelené 70–85 °C 1–2,5 minuty
Žluté 80–100 °C 2–3 minuty
Ovocné 100 °C 5–8 minut
Bylinkové z listů a květů 100 °C 10–15 minut
Bylinkové z kůry a kořenů 5–10 minut 10–20 minut

Co se uvaří, to zůstane teplé

Ještě dokonalejší pomocnice jsou vybavené funkcí uchovávání teploty, která se určitý čas, zpravidla 30-120 minut, udržuje na stejné hodnotě. Topný článek skrytý ve dnu konvice se aktivuje pokaždé, když teplota vody klesne o 2 až 4 °C. K udržení požadované teploty přispívá i dvouplášťové provedení. Navíc konvice je na dotek příjemná, přestože v ní voda téměř vře. Další bonus: v dvouplášťových přístrojích chladne voda mnohem pomaleji než v jednoplášťových.

Jiné užitečné funkce

Funkci Mute ocení zejména rodiny s malými dětmi. Konvice s tímto tlačítkem umožní vypnutí všech hlasitých zvuků, aby při práci nevzbudila spící nemluvně. Samozřejmostí u všech moderních rychlovarek je pojistka proti přehřátí. Ale i pojistka proti „skleróze“, která okamžitě vypne prázdnou konvici, do níž jste zapomněli nalít vodu a přitom jste ji uvedli do chodu.

Konvice, nebo i termoska?

Inteligentní rychlovarné termokonvice vodu nejen uvaří, ale fungují zároveň jako termosky. Po uvaření ji udrží horkou až několik hodin. Díky dvojitému nerezovému plášti zůstávají stěny konvic chladnější na dotek i během varu, navíc při převrhnutí vás ochrání před vylitím horkého obsahu. Víko je totiž opatřené zámkem, aby horký obsah nevytekl ven.

Jsou i se sítkem

Nehledejte sítko, některé super konvice jsou jím vybavené, samozřejmě ho lze vyjmout, aby se dalo jednoduše vyčistit. Díky tomu si můžete čaj připravit uvnitř přístroje a pak jen hotový nápoj přelít do svého oblíbeného šálku.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 2/2022.