Aktivní sopka je jako armáda terminátorů, všechno zlikviduje. Ovšem pak na ztuhlé lávě plné minerálů začne pozvolna rašit nový život. Odolné rostliny ránu v krajině postupně zacelí, zazelenají se svahy sopky i její kráter, který se může rovněž naplnit vodou, a vznikne sopečné jezero. Proč je lávová drť tak výjimečná?

Prazvláštní vinice

Život v oblastech, kde jsou sopky stále činné, není snadný, zato slibuje výjimečnost. Sopečná pole dovedou využít i mnozí pěstitelé. Třeba pro vyhlášené víno, které má díky podloží bohatému na minerály jedinečnou chuť. Vinice s révou vyvázanou na oporách bychom pod ještě nedávno činnými sopkami hledali těžko, atypické podmínky daly zrod docela jinému způsobu pěstování.

Do jámy sopečné

Například na Kanárských ostrovech, především na Lanzarote, najdete hektary vinic, na nichž se vinná réva volně rozprostírá na lůžku z lávové strusky. Tyto malé porézní kamínky, které vznikají trháním lávy ještě ve vzduchu, mají pozoruhodné vlastnosti. Akumulují teplo a propouštějí vodu, ale zároveň poutají noční vlhkost a předávají ji kořenům. Každý keř mívá svou vlastní jámu, aby byl chráněný před větrem a nachytal si maximum vláhy.

Láva klidně i na zahradě

Jedinečné vlastnosti sopečné strusky můžete využít také na zahradě, lávová drť je k dostání v mnoha zahradnických prodejnách. Při pěstování rostlin má vskutku výtečné využití. Vylehčí půdu, poslouží jako drenáž i mulč na skalky, mezi bylinky nebo suchomilné trvalky. Oproti běžnému štěrku je dražší, zato hlavně při vylehčování půdy mnohem účinnější.

Proč je tak skvělá

Lávová drť obsahuje spoustu mikroskopických kanálků, jimiž může proudit vzduch. Také se v nich rády usídlují mikroorganismy, které zajišťují zdraví a úrodnost půdy. Lávové kamínky bývají nejčastěji černé, ale mohou mít i červenou barvu, stejně jako jsou červeně zbarvená některá lávová pole. Velmi oblíbené jsou rovněž u akvaristů jako ideální substrát pro pěstování vodních rostlin, cirkuluje jimi voda i vzduch.

Vulkanický původ má také zeolit, na němž si ceníme právě jeho mimořádně jemné porézní struktury. Pochází ze sopečné činnosti, která proběhla již před miliony let (má původ především v sopečném popelu, který spojila a přetvořila voda). Už jste ho vyzkoušeli?

Zdroj: časopis Receptář