Termín „superpotraviny“ se používá pro potraviny, které nejen zasytí, ale navíc podporují zdraví a vitalitu. Často se jedná o běžné potraviny, oblíbené jsou ale i ty exotické, jako například chia semínka nebo prášek moringa. Ve třpytu těchto exotických hvězd ale mnoho lidí přehlíží supersílu zavedených druhů zeleniny nebo obilovin. Prohlédněte si níže některé superpotraviny pro psy, které seženete v běžném obchodě.

1. Borůvky

Borůvky obsahují mnoho antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. To platí jak pro nás, tak pro psy. Zvláštní roli hraje myrtillin obsažený v modrých bobulích, který dodává plodům intenzivní barvu a přispívá k pružnosti cév. Borůvky zabraňují oxidačnímu stresu, a jsou tedy přirozeným pomocníkem proti stárnutí. Potvrzuje to studie na tažných psech z roku 2006. Nezáleží na tom, zda jsou borůvky z mrazáku, nebo čerstvé. Měli byste je však podávat pouze občas, protože obsahují hodně fruktózy.

2. Olej z lososa

Lososový olej dodává organismu psa cenné mastné kyseliny. Patří sem omega 3 a 6 mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky a srsti. Mnoho majitelů domácích mazlíčků může potvrdit, že po několikatýdenním podávání lososového oleje je srst krásnější, hustší a méně vypadává. Nejlepší je, když krmivo již tento tekutý zázrak obsahuje. Kromě toho mají zdravé tuky pozitivní účinky na imunitní systém.

3. Droždí

Kvasinky jsou malé mini-houby, které se vyskytují všude v přírodě. Kvasnice v krmivu pro psy obsahují mnoho vitaminů řady B, minerály a stopové prvky. V krmivu pro domácí zvířata obvykle najdeme pivovarské kvasnice. Jsou bohaté především na vitamin B1, který posiluje imunitní systém a přispívá ke kráse srsti. Mimochodem, tablety s pivovarskými kvasnicemi jsou vynikajícími kožními pomocníky i pro člověka.

Zdroj: Youtube

4. Ječmen

Slupky obalující zrno ječmene obsahují velké množství vlákniny, která podporuje trávení našich čtyřnohých mazlíčků. Kromě toho je ječmen známý pro vysoký obsah minerálů, jako je hořčík, vápník, draslík, železo a fosfor. Nechybí ani vitaminy řady B a aminokyseliny.

5. Kozí kefír

Kozí mléko je doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Kromě vitaminů A a D obsahuje omega 3 mastné kyseliny, kvalitní proteiny, trávicí enzymy, elektrolyty, a pokud je zkvašené, tak i obrovskou dávku probiotik. Díky tomu je skvělé pro imunitní systém, který posiluje. Střevům zase pomáhá obnovovat mikroflóru a tím podporuje zdraví kůže a srsti.

I když pejska krmíte granulemi, můžete mu do jídelníčku tyto superpotraviny přidávat. Dodáte krmivu potřebné živé enzymy, vlákninu a probiotika, což podpoří psí zdraví, kůži i srst.

Zdroj: zoohit.cz, dogtown.cz