Foto: Simon Maxwell Autor: Oficiální zdroj Foto: Simon MaxwellAutor: Oficiální zdroj

To je přesně případ také této letecké základny umístěné v britském městě Essex a využívané spojeneckým letectvem v průběhu druhé světové války. Po citlivém zákroku Camerona Scotta z architektonického studia Timber Design se z původního vojenského úkrytu stala nádherná farma, v níž žije spokojená rodina se třemi dětmi.

Farma pro rodinu s dětmi

Tato proměna není úplně náhodná. Už v několika prvních letech následujících po válce začala základna sloužit z části jako farma. Její definitivní proměna byla ovšem dokončena až v roce loňském.

ČTĚTE TAKÉ:

Při rekonstrukci vnitřních prostor farmy zaujaly přední místo dřevěné trámy, které v interiéru zůstaly přiznané i po dokončení přestavby. Dřevo posloužilo také k vytvoření venkovní fasádynebo jako krytina pro část podlah.

Úsporné bydlení trochu jinak

Jednou z priorit už od úplného počátku stavebních úprav bylo zajištění úsporného chodu farmy. Tomu byla podřízena orientace nejprosklenějších částí domu, přičemž prosklení oken je hned trojité. Budova využívá také tepelné a solární.

Foto: Simon Maxwell Autor: Oficiální zdroj Foto: Simon MaxwellAutor: Oficiální zdroj

Interiéry domu jsou vzhledem k jeho rozloze a velkým otevřeným prostorám velmi vzdušné. Díky tomu zbyl dostatek místa i pro dětskou zábavu. Součástí domu je totiž i vnitřní dvoreček určený pro dětské hry. Jeden z potomků farmy navíc získal vysněný pokojíček přímo uvnitř dřívější věže.

Farma už sbírá ceny

Přestavba vojenské základny na moderní bydlení už stihla získat několik ocenění - jako nejlepší stavba využívající dřevěných konstrukcí a za nejlepší interiérový design.

Foto: Simon Maxwell