Orchideje jsou velmi oblíbenými rostlinami v českých domácnostech. A není se čemu divit. Působí elegantně, mají zajímavé květy a krásné barvy. Nespornou výhodou je, že řada druhů není vůbec náročná na pěstování.

Můrovec je pro každého

Pro amatérské pěstitele orchidejí je pro začátek nejvhodnější Phalaenopsis neboli můrovec. Tomuto původem asijskému druhu se dobře daří jak v domě, tak v bytových podmínkách. Nalezneme ho hned v několika barevných variantách – od žluté přes oranžovou až po fialovou.

Patří mezi teplomilné orchideje, to znamená, že mu vyhovuje teplota i přes 20 stupňů Celsia. Dále požaduje vlhčí vzduch a rozptýlené osvětlení. Přímé sluneční paprsky by Phalaenopsis, podobně jako většinu dalších orchidejí, mohly nenávratně poškodit. Ideální místo k umístění je tak východně orientované okno.

Nic nezkazíte dobře propustným a vzdušným substrátem. Ten si můžete vybrat z celé řady specializovaných substrátů určených přímo pro orchideje. Možná to někoho překvapí, ale celou řadu orchidejí včetně můrovce je vhodné pěstovat v průhledných květináčích. Pokud jde o zálivku, můrovec stačí zalévat jednou za deset až čtrnáct dní, a to ideálně odstátou a měkkou vodou, popřípadě dešťovou.

Krásné květy člunatce rozzáří každou místnost

Dalším oblíbeným kouskem pro začátečníky je orchidej Cymbidium, zvaná též jako člunatec. V mnohém je podobná již zmíněnému můrovci: obě mají rády střídmé zalévaní dešťovou vodu, kořeny obou druhů uvítají přísun světla (čili je vhodné zvolit průhledný květináč) a v neposlední řadě obě nemají rády přímé slunce.

Naopak u člunatce je důležité pohlídat si zimní snížení teploty na 10 až 15 stupňů Celsia. Bez tohoto kroku by vám příští rok člunatec nevykvetl.

Je libo teplomilné, nebo chladnomilné oncidie?

Posledním oblíbeným, ale ne až tak náročným druhem orchideje, který si zmíníme, je oncidium. Ta má hned několik druhů, které lze rozdělit do dvou kategorií: teplomilné a chladnomilné. Při koupi tak doporučujeme si zjistit, o jaký typ jde.

Hlavní rozdíl je v tom, že teplomilný druh si vystačí s běžnou pokojovou teplotou, která by ovšem neměla klesnout pod 18 stupňů Celsia. Oproti tomu chladnomilnému se nejlépe bude dařit v teplotách kolem 13 až 14 stupňů Celsia.

Podobně jako v případě můrovce a člunatce není potřeba oncidie často zalévat, stačí jednou týdně, ideálně odstátou vodou. Důležité je ale hnojení. V době vegetace hnojíme každé dva až tři týdny, v zimě stačí jednou za šest týdnů.

Zdroje:Abecedazahrady.dama.cz, Ceskestavby.cz, ireceptar.cz, Bydlimekvalitne.cz