Vlastně je to strašně jednoduché. Splachujte jen to, co vykonáte při malých a velkých potřebách plus toaletní papír, nic víc. Vadí dokonce i vlasy. A nejen ty.

Testujte sami

Vybrat si ideální toaleťák, který plní svou funkci, nedře delikátní tělesné partie a dá se dobře spláchnout, dokáže snad každý. Spláchnutí na první dobrou není sice stoprocentním důkazem dobré rozložitelnosti papíru, ale v domácích podmínkách jiný test těžko můžete provádět.

Hygienické potřeby? Stelivo? Ani náhodou

Dámské hygienické potřeby ani plenky pro mimina do mísy neházejte. Totéž platí o vlhčených ubrouscích, odličovacích tamponech a dokonce i o papírových kapesnících. A už vůbec do záchodu nepatří „uchošťoury“, na které se krásně nabalí chomáče vlasů a vyrobíte zátku jako nic. Na závadu je samozřejmě i kočičí stelivo.

Zrádné tekuté

Málokoho snad napadne dávat do klozetu toxické látky jako rozpouštědla, ředidla, laky či barvy. Ale s použitým olejem je to jiná, přesto ani on sem nepatří. Takový olej slévejte do petky a pak ho v lepším případě odneste do sběrného dvora, v horším dejte do smíšeného odpadu (nikoliv do popelnice na plasty). A pokud na pánvi zbylo jen trochu tuku, vytřete ji ubrouskem a ten hoďte do koše.

Stop lékům i umělým sladidlům

Záchod nechce ani léky. Když je už nebudete používat, odneste je do lékárny. Pozor! Do mísy nepatří ani kontaktní čočky. A dnes tak často používaná umělé sladidla rovněž vadí. Jde o syntetické látky, které čističky odpadních vod neumí zcela odstranit.

A co kávová sedlina?

V tomto případě se názory odborníků rozcházejí, někdo ji zásadně nedoporučuje splachovat, jiný nad ní přimhouří oko. Vtip je v množství. Kávová sedlina funguje jako skvělý čistič, jenže ani klozet nebudete drhnout stokrát za den. Pokud vaše rodina denně vypije spoustu kávy, lógr raději využijte jinak. Nechte ho proschnout a použijte třeba na eliminaci pachu v ledničce nebo přidejte do psího šamponu, tahle kombinace odpuzuje blechy. Kávová sedlina je výborná i pro interiérové rostliny a rovněž i ty zahradní. Ale pozor, chcete-li ji použít jako součást hnojení, neměli byste kávu sladit.

NE zbytkům potravin

Když už musíte vyhodit nespotřebované jídlo, odložte ho do směsného odpadu. Nebo ještě lépe – roztřiďte ho a například zbytky ovoce, zeleniny, hub či zmiňované kávové sedliny házejte do biopopelnice (řada měst a obcí, včetně Prahy, tuto službu nabízí zdarma).

Mnoho věcí a tekutin, které končí v klozetu, v nás nevyvolávají konkrétní představu, a řešíme je hlavně tehdy, když se odpad ucpe. Ale u zbytků jídla je to jiné. Představte si, že zrovna vaše odpadní potrubí se stává rájem pro potkany. Vážně je chcete krmit?

Pokud nevěříte, že by potkan mohl proniknout dokonce i k vám domů, podívejte se na tohle video:

Zdroj: Youtube

Zdroj: hydrotech-group.com, ekocentrumkoniklec.cz