Stručný souhrn z článku:

  • Přebytečné bílky z vánočního pečení lze využít pro přípravu cukroví, dezertů, polevy, ve stravě i jako zásoby.
  • Vhodné jsou na pusinky, makronky, polevu na perníčky, do polévky, na obalování řízků, nebo na dietní omeletu.
  • Můžete je uchovávat v lednici asi týden nebo zmrazit až na 6 měsíců pro pozdější použití.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Při pečení lineckých koleček, vanilkových rohlíčků a mnoha dalších druhů cukroví se do těsta přidávají pouze žloutky. Přebytky bílků budete mít také, pokud připravujete domácí vaječný likér. Co s nimi? Možností je hned několik.

1. Cukroví a dezerty

Zbylé bílky využijete pro přípravu sladkých dobrot, které se naopak obejdou bez žloutků. Patří sem například pusinky, kokosky, stříkané rohlíčky, makronky nebo křehká Pavlova. Z bílků můžete připravit také vynikající roládu, jejíž základ tvoří ušlehaný sníh, cukr a mleté ořechy.

Už jste někdy zkoušeli duhové pusinky? Pokud máte v rodině děti, tahle sladkost jim udělá určitě radost. Na postup se můžete podívat ve videu:

Zdroj: Youtube

2. Bílá poleva na zdobení

Směs z bílku a moučkového cukru využijete na zdobení perníčků, bílky využijete také na ledovou polevu s citronovou šťávou, kterou ozdobíte cukroví, bábovky nebo různé řezy.

3. Na řízky a do polévky

Zbylé bílky se hodí k obalování řízků – i když se tradičně používá celé rozšlehané vejce, tato alternativa funguje také dobře. Bílky můžete použít jako zavářku do vývaru – stačí je zašlehat do vroucí polévky. Hned poté vypněte sporák, jinak se bílky příliš srazí.

4. Blesková omeleta

Během vánočního shonu přijde vhod i tip na rychlé jídlo. Připravte si skvělou omeletu z bílků – je dietní, plná bílkovin a hotová během pár minut. Bílky stačí prošlehat do lehké pěny se špetkou soli a pepře, a poté opéct na pánvi potřené trochou oleje nebo másla. Jako náplň použijte sýr, jarní cibulku, pažitku nebo zeleninu.

5. Zásoby v mrazáku

V lednici vydrží bílky asi týden, a pokud nechcete bílky zužitkovat v nejbližší době, uložte je v uzavíratelném sáčku nebo krabičce do mrazáku. Dobrou formu si udrží 6 měsíců i déle. Před dalším použitím je nechte volně rozmrazit v lednici a poté tepelně zpracujte.

Zdroj: www.ireceptar.cz, magazin.recepty.cz