Se stoupajícími teplotami se naše chutě přirozeně obracejí k lehkým, svěžím a rychle připraveným dezertům, v nichž můžeme naplno využít sezonní ovoce. V tomto receptu Josefa Maršálka, který jste mohli vidět v pořadu Buchty po ránu, se ovoce přidává až po upečení korpusu, takže si zachovává svou svěžest a všechny vitaminy.

Bezlepkový korpus ze 3 ingrediencí

Výhodou tohoto dezertu je, že se při jeho přípravě nepoužívá žádná mouka. Dopřát si ho tak můžou i lidé, kteří ze zdravotních důvodů nesmí konzumovat lepek. Mimo to je koláč bohatý i na bílkoviny – jeho základ totiž tvoří tvaroh a vejce. O sladkou chuť se stará kvalitní bílá čokoláda.

Pečení ve vodní lázni

Pečení bez mouky (či jiného pevného pojiva) má svá specifika, protože těsto se v troubě chová jinak. V tomto případě je třeba umístit koláčovou formu na plech s vodou a péct těsto ve vodní lázni. Při klasickém pečení by totiž rychle vyběhlo a po vytažení z trouby okamžitě spadlo. Správně upečený moučník poznáte podle toho, že se při zatřesení formou neklepe a zůstává pevný.

Chcete se podívat na celý postup v podání Josefa Maršálka? Celý díl pořadu Buchty po ránu najdete v iVysílání České televize.

Tvarohový koláč s ovocem podle Josefa Maršálka

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 300 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 200 g bílé čokolády
  • 5 vajec (velikost M)
  • sezonní ovoce (jahody, maliny, borůvky, ostružiny...)

Příprava:

  1. Pečlivě oddělte bílky od žloutků do dvou misek. Bílou čokoládu pozvolna rozpusťte ve vodní lázni – teplota by neměla přesáhnout 45 ºC, aby se nepřipálila. Z bílků vyšlehejte polotuhý sníh.
  2. V misce důkladně prošlehejte tučný tvaroh a žloutky. Přidejte rozpuštěnou čokoládu, důkladně promíchejte a po částech přidejte sníh z bílků. Do těsta ho zapracujte opatrně krouživými pohyby stěrkou, jimiž budete sníh těstem obalovat, dokud nevznikne kompaktní směs.
  3. Kulatou koláčovou formu lehce vytřete olejem a předehřejte horkovzdušnou troubu na 150 ºC. Těsto nalijte do formy, položte ji na velký plech a nalijte do něj vodu do výšky 1 centimetru.
  4. Koláč pečte ve vodní lázni 30 minut – po upečení by měl být pevný i po zatřesení formou.
  5. Hotový koláč po vychladnutí ozdobte sezonním ovocem a bílou čokoládou.

Související články