Příprava domácích ovocných knedlíků se může na první pohled zdát složitá, ale ve skutečnosti to žádná velká věda není. Jsou trochu pracnější, ale zvládnete je i v případě, že s vařením nemáte příliš velké zkušenosti. V tradiční podobě se na ně používá kynuté těsto, my vám ale představíme recept na variantu bez droždí, kvásku i kynutí.

Brambory a tvaroh

Předností bramborovo-tvarohového těsta je hned několik. V první řadě z něj připravíte knedlíky ihned po zpracování a nemusíte čekat, až vyběhne. (Dlouhý odpočinek mu naopak nesvědčí, protože by mohlo začít řídnout.) Mimo to je nutričně výživnější – nepřidává se do něj žádný cukr a díky tvarohu je zdrojem bílkovin, takže lépe zasytí. Bez mouky se v tomto případě úplně neobejdete, ale díky bramborám vám jí bude stačit méně než u klasického kynutého těsta.

Nemáte čas vařit brambory a čekat, až vychladnou? Připravte si meruňkové knedlíky z tvarohového těsta podle receptu pana Cuketky:

Zdroj: Youtube

Čím posypat ovocné knedlíky?

Možností, jak knedlíky plněné meruňkami nebo jiným ovocem podávat, je celá řada. Vsadit můžete na klasickou trojkombinaci moučkový cukr – strouhaný tvrdý tvaroh – rozpuštěné máslo. Výborně budou chutnat i s jogurtem, zakysanou smetanou či šlehačkou. Skvělé jsou s mletým mákem, medem, mletými ořechy nebo kokosem a vyzkoušet můžete i verzi se strouhankou opraženou na másle, která také chutná výborně.

Meruňkové knedlíky bez kynutí

Čas přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 g brambor uvařených ve slupce (vychladlé)
  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • 350 g hrubé mouky
  • sůl
  • meruňky
  • máslo
  • tvaroh na strouhání
  • cukr moučka

Příprava:

  1. Meruňky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Do těsta je můžete zabalit celé nebo po půlkách. Pokud máte kyselejší plody, můžete místo pecky vložit kostku cukru.
  2. Brambory oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte najemno do větší misky a vmíchejte k nim měkký tvaroh. Přidejte obě vejce, větší špetku soli a trochu mouky. Rukama těsto promíchejte a postupně přidávejte zbylou mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit vodu a přidejte lžičku soli.
  4. Vál nebo velké prkénko lehce posypte hrubou moukou a z těsta vytvarujte válec. Nenechte ho dlouho čekat – mohlo by začít řídnout.
  5. Z těsta odkrojte plátek silný zhruba 1 centimetr, roztáhněte ho na placku velkou jako dlaň a zabalte do ní celou nebo rozpůlenou meruňku. Těsto uzavřete a v dlaních vytvarujte hladkou kuličku.
  6. Připravené knedlíky vhoďte do vroucí vody a vařte 6–8 minut. Připravujte je zhruba po 7 kusech (podle velikosti hrnce), aby měly při vaření dostatek prostoru.
  7. Hotové knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, vložte do misky a lehce potřete máslem, aby se k sobě nepřilepily.
  8. Při podávání meruňkové knedlíky rozkrojte, posypte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Související články