Drobná čočka tvarem nejlépe symbolizuje mince a peněz není nikdy dost. Proto se tradičně připravuje také na Nový rok. Jeden nikdy neví, co kdyby na tom bylo zrnko pravdy? Navíc čočka je zdravá, stejně jako náš poslední gastro tip v článku. Ale na maso raději zapomeňte. Nebo ne?

Chcete vědět, co nás podle astrologa čeká příští rok?

Zdroj: Youtube

Neuteče, neuplave, neuletí

Čočka je dobrou volbou už proto, že podle jiné tradice máte na Nový rok jíst to, co se samo nedokáže pohnout z místa. Jistou náhražku slibuje i hrách, fazole, kroupy nebo rýže. Prostě co je nepohyblivé, drobné a tvarem se blíží mincím, to je dobré.
Na novoroční stůl také přidejte tzv. milionovou polévku. I v jejím případě jde o peníze, protože milionová polévka je rychlá, vydatná a levná, takže ušetříte.

Vepřové na miskách vah

Diskutabilní u nás zůstává vepřové maso, byť se na Nový rok běžně jedlo a někde stále jí. Prasátka sice nosí štěstí, nicméně mají nohy a štěstí by mohlo utéct. Kvůli opeřencům zase uletí a vadí rovněž ryby, pak štěstí uplave. Nicméně třeba v Rakousku nebo v Maďarsku vepřové baští. Ale Maďaři a i Italové rovněž konzumují čočku, tak si vyberte.

Inspirujte se ještě jinde

  • Turci preferují granátové jablko, je plné zrníček, symbolika mincí jako vyšitá. V Turecku se granátové jablko pěstuje, takže je dobře dostupné.
  • Pokud na něj nemáte chuť, zobněte si tucet kuliček hroznového vína, jak to dělají (nejen) Španělé. Ale musíte to stihnout během odbíjení hodin ze silvestra na Nový rok, přesně o půlnoci.
  • Nejen v Holandsku smaží koblížky zvané oliebollen, hojně posypané cukrem. Sladkosti kruhového či kulatého tvaru jsou na Nový rok populární.
  • V Řecku do tradičního moučníku zvaného vasilopita zapékají minci. Kdo ji najde, bude mít celý rok štěstí.
  • Ve Francii se o štěstí pokouší 6. ledna, kdy se jí koláč Galette des Rois. Do něj se dává figurka krále, dnes zpravidla porcelánová nebo plastová. Proto patrně budete mít více štěstí, když ji nenajdete, nepoškodíte si zuby (podobně jako o minci v řecké dobrotě).
  • Skandinávské země a přímořské oblasti Německa a Polska si dávají také sledě. Potenciální riziko, že štěstí uplave, si patrně pojistí šupinami. A to je blízké i nám.

Chcete se dožít stovky?

Zatímco některé předchozí tipy jsou poněkud riskantní, minimálně pro váš chrup, japonské soba nudle v sobě neskrývají žádnou záludnost. Byť je a nejen Japonci s chutí konzumují vlastně celý rok. Dlouhé a tenké soba nudle s velkým podílem pohankové mouky symbolizují dlouhověkost. A pohanka je dobrá nejen na cévy.

Pro vás ale bude nejlepší, abyste u novoročního vaření nebyli sami. A ke svým blízkým se chovejte slušně, zloba a časté hašteření nikomu nedělají dobře. Však víte, co se říká. Jak na Nový rok, tak po celý rok…

Netradiční novoroční čočka
Suroviny: 500 g mrkve + celeru + petržele, 1 až 2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, 400 g zelené čočky, vývar, ocet balzamiko, kůra z pomeranče a citronu, čerstvá máta
Postup: Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na velmi drobné kostičky, nadrobno pokrájejte i cibuli a česnek. Orestujte na oleji, do hrnce nasypte omytou čočku (zelená se nemusí předem namáčet), zalijte zeleninovým vývarem. Vařte zhruba 15 minut. Poté část směsi oddělte a rozmixujte ji, vraťte zpět, tím pokrm zahustíte. A dochuťte octem balzamiko, kůrou z citrusů a ozdobte mátou.

Zdroj: denik.cz, radynacestu.cz, rozhlas.cz

Související články