Stručný souhrn z článku
- Pracny, známé také jako medvědí tlapky, jsou tradiční české cukroví s historií sahající do 16. století, pečené obvykle v adventním období.
- Recept na pracny obsahuje mouku, máslo, cukr, vejce, skořici, kakao a ořechy, s těstem odpočívajícím přes noc a pečením v málo vymazaných formičkách.
- Po upečení se pracny obalují v moučkovém a vanilkovém cukru a pro zvláčnění se uchovávají s jablkem, které se pravidelně kontroluje a vyměňuje.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Pracny, pracičky, medvědí tlapky – všechny tyto názvy označují oblíbené cukroví, které patří mezi nejstarší druhy u nás. První zmínky o pečivu ve tvaru zvířat sahají až do 16. století – podle pohanské tradice sloužilo k ochraně domu, lidí i zvířat. Ve 2. polovině 19. století se začaly vyrábět plechové formičky, které daly vzniknout pracnám v podobě, v jaké je známe i dnes.
Podívejte se na přípravu pracen podle foodbloggera Martina Kuciela alias pana Cuketky. Je to opravdu snadné:
Jak na to?
Na pečení pracen nebudete potřebovat žádné speciální ingredience – základ tvoří mouka, máslo, cukr a vejce. Na dochucení se používá skořice, přidat můžete ale i mletý hřebíček, citronovou kůru nebo perníkové koření. Do těsta se obvykle přidává i kakao, můžete ho ale vynechat a připravit pracny světlé.
Po upečení se ještě teplé obalují v moučkovém cukru, který lze pro výraznější chuť doplnit cukrem vanilkovým, skořicí nebo kakaem. Vypracování těsta trvá pár minut, potřebuje ale čas na odležení – minimálně hodinu, ideálně přes noc.
Máte-li starší formičky, vymažte je před pečením máslem nebo sádlem, aby šlo cukroví dobře vyklopit. U nových formiček to obvykle není potřeba, ale pokud si nejste jistí, vymazáním nic nezkazíte. Silikonové formičky není třeba vymazávat vůbec.
Pracny neboli medvědí tlapky
Příprava: 15 minut
Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g mletých lískových či vlašských ořechů (nebo jejich směsi)
150 g moučkového cukru
150 g másla
1 velký žloutek (nebo dva malé)
20 g kakaa
½ lžičky mleté skořice
moučkový a vanilkový cukr na obalování
Příprava:
1) Máslo vyjměte z lednice 30-60 minut předem, aby změklo.
2) Do misky prosejte mouku a kakao. Přidejte na kostky nakrájené máslo, cukr, žloutek, mleté ořechy a skořici.
3) Rukama (nebo v robotu) vypracujte kompaktní, hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici minimálně hodinu, ideálně přes noc.
4) Pokud máte starší nebo mírně poškrábané formičky, vymažte je sádlem nebo máslem. U nových to obvykle není třeba – těsto obsahuje dost tuku a pracny jdou vyklopit snadno.
5) Troubu předehřejte na 160 ºC.
6) Z těsta odebírejte lžičkou malé dílky a vtlačte je do formiček. Uprostřed vytvořte palcem mírnou prohlubeň a dejte pozor, aby těsto nepřesahovalo přes okraj.
7) Pečte v předehřáté troubě 5-7 minut – přesný čas závisí na velikosti formiček.
8) Ještě horké pracny vyklopte z formiček. Nechte chvilku zchladnout a ještě teplé je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
9) Pracny uložte do krabice a vložte k nim polovinu jablka, díky němuž krásně zvláční. Pozor, jablko by se nemělo cukroví dotýkat. Také ho pravidelně kontrolujte, zda se nekazí – v takovém případě ho vyměňte za čerstvé.
Zdroj: recepty.cuketka.cz, www.denik.cz