Jód je v lidském organismu důležitý pro správnou funkci štítné žlázy, protože vstupuje jako nenahraditelný stavební prvek do hormonů tyroxinu a trijódtyroninu, které řídí látkovou výměnu všech tělesných buněk. To se učí už na základní škole. Ale víte, jaké může mít tělo potíže, když nedostane jódu správné množství?

Ženy jsou na tom hůř

V celkové statistice připadá na jednoho muže ohroženého nedostatkem jódu pět žen. Hladinu jódu by si měly hlídat především budoucí maminky, protože jód je důležitý pro zdárný vývoj míchy a mozku budoucího potomka. Oslabenou skupinou jsou i ženy v přechodu. Všechny probíhající změny, kterým je tělo vystaveno, kladou vyšší nároky na funkci štítné žlázy.

ČTĚTE TAKÉ:

Potíže z nedostatku

Příznaky, které jsou důsledkem nedostatku jódu, vypadají trochu jako podzimní splín: snadná unavitelnost, spavost, špatná tolerance teplotních změn, poruchy paměti, koncentrace a vštípivosti nových informací, celková nevýkonnost, zpomalení reakcí, zpomalení střevní pasáže, vypadávání vlasů a kloubní potíže. Není tedy radno si s nedostatkem tohoto prvku zahrávat. Nejlepším lékem je prevence, tedy pravidelný přísun jódu.

Zdroje jódu ve stravě

Jód se nachází v mořských produktech, mléčných výrobcích, v menším množství ve vejcích, čokoládě, sušených houbách, sterilovaném zelí a v minerálkách. Hanácká kyselka je díky dobře využitelnému obsahu jódu dobrým zdrojem tohoto prvku. Tato minerálka se vyrábí v nejrůznějších příchutích, k nimž nedávno přibyla příchuť exotické kombinace aloe vera s ostružinou. Pro konzervativně založené konzumenty je na trhu minerálka ve skleněné 0,7litrové láhvi s příchutí bio hruška.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com