Do kategorie atypických domů, které dokážou upoutat naši pozornost téměř okamžitě, patří i tři architektonické projekty, které si dnes představíme. Všechny tři domky mají několik společných rysů - tak například jsou tvarově velmi specifické a v mnoha ohledech už nepřipomínají klasické bydlení tak, jak jsme na ně zvyklí.

1) Oválný dům na stromě

Mít dům v korunách stromů - tento dětský sen se realizoval už v mnoha podobách téměř po celém světě. Tato konkrétní kulovitá stavba se nachází v Britské Kolumbii a jejím autorem a konstruktérem v jedné osobě je Joel Allan. Dům je schovaný ve větvích stromů uprostřed lesa, svým obyvatelům tak zajišťuje příjemné soukromí a skvostný výhled do okolní přírody.

ČTĚTE TAKÉ:

2) Bílý mobilní dům

Spíš než dům připomíná vajíčko nebo obří oblázek. A to nejen tvarem, ale také barvou. Tento opravdu hodně nekonvenční mobilní dům navrhlo belgické architektonické studio dmvA. Nezvykle pojatý vnější vzhled domu dolaďuje možná i trochu nečekaně rozčleněný interiér, který připomíná vnitřek kosmické lodi. Jedná se totiž o otevřený, oválný prostor, v jehož zadní části se nachází oddělená sprcha. Ve zbytku interiéru už najdeme pouze úložné prostory a místo určené pro spaní. Spíše než o domě se v tomto případě dá mluvit o mobilní pracovně.

3) Zahradní domek

Jako pracovna, trucovna nebo domek pro příležitostné návštěvy slouží také poslední z představovaných architektonických projektů. Jedná se o netypický zahradní domek, který vyniká svým pravidelným a geometricky pojatým tvarem. Interiéru dominuje dřevo a velké stropní okno, jímž dovnitř proudí denní světlo. Ze zařízení se zde nachází rozkládací postel, pracovní stůl a pár nejnutnějších úložných prostor.