Troubu, nebo hrnec?

Chcete-li si takové vaření vyzkoušet, můžete si buď pořídit parní troubu, anebo se spokojíte s menším, ale plně funkčním parním hrncem. Finanční náklady na pořízení trouby jsou samozřejmě vyšší, kvalitní hrnec si můžete pořídit už od 1 000 korun.

Parní hrnec

Parní hrnec se skládá ze základny, ve které je topné těleso, a nádoby, ve které se pokrm připravuje. Do vaničky v hrnci je třeba nalít potřebné množství vody (množství je dáno druhem potravin, které vaříme), ze které se utvoří pára.

ČTĚTE TAKÉ:

Hrnec mívá v přední části časovač (podobně jako mikrovlnná trouba). Jídlo se připravuje při stejné teplotě (pára vzniká vždy při 100 °C), jde jen o to nastavit vhodnou délku vaření podle připravovaného jídla.

Výhody parního vaření

Nespornou výhodou parního vaření je to, že můžete vařit celý oběd najednou v jedné nádobě. Můžete dát do hrnce brambory, maso, zeleninu – vše se vaří najednou. Potřebuje-li nějaká surovina kratší dobu vaření, lze ji do hrnce během přípravy jednoduše přidat.

Některé hrnce jsou dokonce vybaveny tzv. udržovacím režimem, který zajistí, že jídlo zůstane delší dobu po uvaření teplé a připravené k servírování. Pozor jen na únik horké páry při otevírání hrnce.

Parní trouba

Parní trouba se té klasické na první pohled celkem podobá. Uvnitř však skrývá nádobku na vodu, která umožňuje tvorbu páry a parní pečení. I zde můžete péct jednotlivé potraviny dohromady.

Nehrozí u ní, že by se jídlo připálilo. Bohužel však ale nezíská nikdy takovou kůrčičku, jako v klasické troubě. V parní troubě se dá kromě klasického vaření i rozmrazovat a ohřívat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com