Syndrom karpálního tunelu neboli myšitida se projevuje více příznaky, které vznikají kvůli utlačovanému středovému nervu v oblasti zápěstí. Když zbytní šlachy ovládající prsty a okolní vazy, nerv nemá v karpálním tunelu dostatečný prostor, špatně se prokrvuje a trpí. A s ním i vy. Ale nemuseli byste.

Vyzkoušejte například čínské cvičení čchi kung:

Zdroj: Youtube

Nejste to právě vy?

Jako příčiny vedoucí ke karpálům se uvádí vrozené anomálie v zápěstí i některé choroby (třeba cukrovka či dysfunkce štítné žlázy). Negativní roli hraje hormonální nerovnováha u žen v těhotenství a v menopauze. Také věk a bez ohledu na něj rovněž úrazy.

Ale nejvíce se na karpálech podílí některé profese. Dříve šlo hlavně o manuálně pracující (zejména opakující se jednostranné pohyby s vibračními přístroji, šroubováky či kleštěmi), moderní doba přidala také všechny, kdo „makají“ hodiny a hodiny s klávesnicí a myší.

Ovšem pozor, karpály můžou postihnout dokonce i zdatné amatérské sportovce, například cyklisty. Nebo milovníky cvičení s posilovacími pásy TRX.

Otestujte se

Když si nejste jistí, zda trpíte syndromem karpálního tunelu, zkuste Phalenův test. Před hrudník dejte k sobě hřbety rukou tak, aby prsty mířily k podlaze, předloktí držte ve vodorovné pozici. Podívejte se na obrázek, zda test provádíte správně. Vydržte minutu. Jestliže ucítíte mravenčení, brnění, trnutí, pálení, křeče či bolesti v oblasti zápěstí a v prstech, měli byste jít k lékaři.

Hlavně je „nelámejte“

Hodně práce však můžete udělat sami změnou návyků. Uveďme si jako příklad sezení u počítače. Mnohdy nám ruce doslova vlají nad klávesnicí, nebo se opíráme o zápěstí tak urputně, až vypadá téměř zlomené. Právě nepřirozené dlouhodobé ohýbání zápěstí představuje největší nešvar. A pozor - i když cvičíte, třeba s činkami, nebo jedete na kole, kontrolujte, zda si „nelámete“ zápěstí směrem nahoru.

Ruce na klávesnici zn. správně

Jak byste měli pracovat s počítačem? Prsty veďte tak, aby prostředníček pokračoval v prodloužení ruky - zápěstí má být v rovině s předloktím. Vadí rovněž „zlom“ zápěstí směrem do stran, typicky při práci s notebookem bez externí klávesnice. A rovněž manipulace s myší uvolněnou rukou. Zde pomůže i vhodně tvarovaná gelová podložka nebo vertikální myš.

Dále byste měli mít lokty opřené o stůl a držet je spolu s rameny a hrudníkem v přirozené pozici. A obecně platí: kdykoliv můžete, kontrolujte postavení horní poloviny těla. Moc se na to nemyslí, ale shrbená záda a uvolnění (svěšování) ramen a rukou s karpály souvisí. Stejně důležitý je také zpevněný střed těla.

Zdravotní přestávky

Nejen při kancelářské práci, ale při všech dlouhodobých jednostranných činnostech zatěžujících ruce dělejte malé přestávky. Úlevu slibuje už jen položení dlaně na pokrčené koleno tak, aby ho doslova kopírovala. Podobně to funguje s malým míčem zvaným overball. Vezměte ho do obou rukou a střídavě dlaně tlačte proti němu, uvolněte, znovu zatlačte, uvolněte… K uvolnění přispívá rovněž „ohníček“, který jsme v dětství nemuseli, ale teď se kroucení předloktí druhou rukou doslova hodí. Protože vede k potřebnému prokrvení.

Jde to téměř všude

Když s někým telefonujete a máte druhou ruku volnou, vezměte si do ní gumový kroužek. Zmáčkněte ho palcem z boku a čtyřmi prsty shora, povolte, znovu opakujte. Až se to naučíte, můžete kroužek tlačit shora jen konečky prstů, palec zůstává ve stejné pozici. Celou řadu jednoduchých a přitom účinných cviků najdete rovněž ve fotogalerii. Že je znáte? Prima. A jak často je denně provádíte…?

Zdroj: BOZP, CPZP