Upéct beránka nemusí být vůbec složité, i když je pravda, že jeho příprava pár úskalí má. Stačí ale dodržet pár základních pravidel a z formy na vás vykoukne opravdu povedený kousek. Připravit ho lze z různých druhů těsta – oblíbené je třené, tvarohové, šlehačkové i kynuté.

Některé vyžadují přidání sněhu, jiné pozvolné zašlehávání jednotlivých ingrediencí, v některých se používá olej, v jiných máslo. Pokud ale nemáte s pečením beránka příliš zkušeností, vsaďte na jednoduchost.

Jak peče velikonočního beránka energická cukrářka Mirka van Gils Slavíková? Podívejte se na její recept v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Snadné jogurtové těsto

Na beránka z jogurtového těsta budete potřebovat jen několik ingrediencí – mouku, kypřicí prášek, vejce, olej a bílý jogurt. Pokud máte ruční šlehač, příprava těsta vám zabere pár minut. Bez problému to ale zvládnete i ručně pomocí metličky a stěrky. Nejdůležitější v celém procesu je příprava – všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu a formu je potřeba perfektně vymazat a vysypat.

3 důležité kroky, aby se beránek povedl

  1. Jako první vyjměte z lednice vejce a jogurt, případně olej, pokud ho skladujete v lednici. Při použití studených surovin by se kypřicí prášek mohl vzbouřit a těsto by správně nevyběhlo, nebo se po vyjmutí z trouby srazilo. Všechny zbylé ingredience si pak odměřte a odvažte. Příprava těsta vám pak půjde jako po másle.
  2. Formu na beránka opravdu důkladně vymažte. Nejlepší je na to rozpuštěné máslo, kterým pomocí mašlovačky důkladně potřete všechny záhyby a stěny. Poté nechte máslo chvilku zatuhnout a formu vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Nezapomeňte vymazat a vysypat i horní díl formy, ať vám na něm po upečení nezůstanou přichycená beránkova záda.
  3. Hotové těsto ihned nalijte do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Obvykle se beránek peče při 160-180 ºC po dobu 50-60 minut.

Jak beránka dobře vyklopit?

Hotového beránka nechte před vyklopením pár minut odpočinout. Pokud byla forma dobře vymazaná, neměl by být s vyklápěním žádný problém. Pokud chcete mít jistotu, můžete ji po vyjmutí z trouby přikrýt mokrou utěrkou a nechat 2 minuty odležet.

Nejdříve sejměte horní díl, počkejte dalších 10 minut a poté beránka opatrně překlopte na velký talíř nebo tác.

Velikonoční beránek z jogurtového těsta

Doba přípravy: 15 minut těsto + 55 minut pečení

Ingredience:

  • 200 g bílého neslazeného jogurtu
  • 3 vejce
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 10 g kypřicího prášku
  • 5 g sušené pomerančové nebo citronové kůry (nemusí být)
  • špetka soli
  • máslo a hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:

  1. Všechny ingredience vyjměte z lednice alespoň 30 minut předem, aby měly před přípravou těsta pokojovou teplotu. Spodní i horní díl formy na beránka důkladně vymažte máslem ve všech záhybech. Poté ji vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC.
  2. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, pomerančovou kůrou a špetkou soli. V misce metličkou prošlehejte vejce s cukrem do husté bílé pěny. Přilijte jogurt a postupně do směsi střídavě na třikrát přidejte mouku a olej.
  3. Hotové těsto ihned nalijte do připravené formy, přiklopte horním dílem, vložte do předehřáté trouby a pečte 55 minut. Po vyjmutí z trouby nechte beránka 5 minut odpočinout a poté opatrně vyklopte.
  4. Po vychladnutí beránka poprašte moučkovým cukrem.

Zdroj: Dům & Zahrada, www.recepty.cz, regiony.rozhlas.cz

Související články