Výhodou kukuřičných placek je kromě rychlé přípravy i nenáročnost – těsto je hotové během chvilky a stačit vám na ně budou jen základní ingredience, které máte pravděpodobně už doma. Kromě hladké mouky budete potřebovat jen vajíčka, kypřicí prášek, trochu mléka a konzervovanou nebo mraženou kukuřici. Podle chuti můžete přidat i bylinky, prolisovaný česnek nebo sladkou, uzenou či pálivou papriku, strouhaný sýr, šunku, slaninu a schovat do nich můžete i nastrouhanou a okapanou cuketu. V základní verzi ale chutnají také výborně, takže pokud doma nemáte nic navíc v zásobě, vůbec to nevadí.

Jednoduchý dip

Pokud chcete placičky podávat k obědu, večeři nebo jako pohoštění, připravte k nim navíc jednoduchý dip. Skvělá je zakysaná smetana s trochou pažitky, jogurt s česnekem nebo kombinace krémového sýra s jogurtem a bylinkami. Dobře chutnají i v kombinaci s pikantní rajčatovou salsou.

Věděli jste, že...

Cukrová kukuřice je bohatá na sacharidy, což ji činí výborným zdrojem energie. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu, vitaminy (zejména vitamin B1, B3 a kyselinu listovou) a minerály (například hořčík, draslík, železo a vápník). 100 gramů vařené kukuřice obsahuje zhruba 90 kalorií.

Kukuřičné placky

Doba přípravy: do 30 minut

Ingredience:

  • 200 g konzervované nebo mražené kukuřice
  • 150 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 střední vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g čedaru nebo jiného oblíbeného sýra (lze vynechat)
  • pažitka
  • olej na smažení
  • sůl

Příprava:

  1. V misce rozmíchejte vejce s mlékem a větší špetkou soli. Přisypte hladkou mouku s kypřicím práškem a vše dobře promíchejte.
  2. Do těsta přidejte slitou a okapanou kukuřici, nastrouhaný sýr a najemno nasekanou pažitku.
  3. V pánvi rozehřejte olej a pomocí lžíce na něj pokládejte těsto. Smažte z obou stran dozlatova a hotové placičky odkládejte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Placičky můžete také upéct v troubě nebo horkovzdušné fritéze.

Související články