Stručný souhrn z článku

  • Výroba domácích müsli tyčinek je jednoduchá a zdravá alternativa ke kupovaným.
  • Tyčinky jsou plné energie a nutričně bohaté, vhodné pro různé příležitosti.
  • Recept zahrnuje ovesné vločky, med, ořechy, sušené ovoce a koření.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Kvalitní müsli tyčinky jsou skvělým zdrojem energie, komplexních sacharidů, vlákniny, zdravých tuků i bílkovin. Hodí se jako svačina do školy nebo na výlet, oceníte je při sportovních aktivitách a v kombinaci s bílým jogurtem poslouží i jako skvělá snídaně, která vás takzvaně nakopne. V obchodech seženete pestrou škálu produktů, které se od sebe liší kvalitou, složením, energetickou hodnotou i cenou. Připravit si je ale můžete i doma, a to pouze z ingrediencí, které opravdu preferujete.

Z jedné základní směsi můžete připravit několik různých druhů müsli tyčinek. Podívejte se na video s jednoduchým návodem:

Zdroj: Youtube

Jak na to?

Na výrobu domácích müsli tyčinek budete potřebovat jen několik ingrediencí. Základ tvoří vločky – nejčastěji ovesné, a to celé nebo jemně mleté. Použít ale můžete i vločky pohankové, špaldové, jáhlové, žitné nebo kombinaci různých druhů.

Jako pojivo se používá med, který lze doplnit běžným nebo ořechovým máslem. Pro nižší obsah cukru lze část medu nahradit jablečným pyré, o sladkou chuť se postará také sušené ovoce. Skvělé jsou brusinky, rozinky, švestky, třešně, meruňky, datle nebo fíky. Myslete na to, že před přípravou je třeba namočit ho do vody nebo džusu, aby změklo.

Chybět by neměly oblíbené ořechy, použít lze i různé druhy semínek, například sezamová, slunečnicová, dýňová, lněná nebo chia. Experimentovat můžete také s kořením – skvělá bude skořice či vanilka, zkusit můžete třeba i směs na perníčky.

Chcete-li zvýšit obsah bílkovin, můžete do směsi přidat také proteinový prášek – pokud ale budete tyčinky podávat dětem, přesvědčte se, že je pro ně daný výrobek vhodný.

Domácí müsli tyčinky s ovocem, ořechy a skořicí

Ingredience:
200 g ovesných vloček
100 g másla
50 g medu
100 g nesolených ořechů (lískové, vlašské, mandle, kešu)
50 g sušených jablek
50 g sušených brusinek
1 lžička kvalitní skořice
špetka soli

Příprava:
1) Jablka a brusinky zalijte horkou vodou a nechte alespoň 30 minut namáčet. Poté vodu slijte a ovoce nakrájejte na malé kousky.
2) Na mírném plameni rozpusťte máslo s medem.
3) Ořechy nasekejte nahrubo a v misce je smíchejte s ovesnými vločkami, skořicí a špetkou soli. Přidejte nakrájené ovoce a poté do směsi vlijte rozpuštěné máslo s medem.
4) Míchejte, dokud se nevytvoří kompaktní, lepkavá hmota.
5) Troubu předehřejte na 170 ºC.
6) Do pekáčku vložte pečicí papír a přendejte do něj připravenou směs. Rukama ji roztáhněte do stran a upěchujte, co nejvíce to půjde, aby k sobě všechny ingredience dobře přilnuly. Pro snazší práci si můžete ruce namočit do vody nebo lehce potřít rostlinným olejem.
7) Pekáček vložte do trouby a pečte 20-25 minut.
8) Upečený plát nechte zcela vychladnout a poté ostrým nožem nakrájejte na obdélníčky.
9) Tyčinky spotřebujte do tří dnů, případně uložte do mrazáku.

Související články

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, www.loveandlemons.com, www.toprecepty.cz