Domácí kuchařku asi dnes málokdo otevře, jméno Magdaleny Dobromily Rettigové ale stále zůstává symbolem tradiční české kuchyně i synonymem dobré kuchařky a hospodyně. Zajímavostí je, že česky se začala učit až ve svých 18 letech – do té doby hovořila a psala pouze německy.

Postupně se zařadila mezi významné osobnosti českého národního obrození a stala se jednou z prvních česky píšících žen – a to nejen jako autorka kuchařek, ale i drobných próz a poezie. Mimo to byla i významnou organizátorkou společenských a kulturních setkání, buditelkou a podporovatelkou novodobých ideálů.

Vraž do toho 20 vajec

Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské byla určena primárně pro střední společenskou vrstvu. Mnoho lidí vnímá recepty M. D. Rettigové jako příliš opulentní a nákladné – ostatně všichni známe klasický citát: „Vraž do toho 20 vajec a 2 libry másla.“

Původní předpisy byly ale určeny pro měšťanské domácnosti, kde se chystalo jídlo pro velké množství osob – nejen pro rodinné příslušníky, ale také hosty a služebnictvo, čemuž odpovídalo i množství surovin. Ve skutečnosti Magdalena Dobromila Rettigová velice dbala na šetrné zacházení se surovinami, aby nic nepřišlo nazmar, zamezilo se zbytečnému plýtvání a v kuchyni se zužitkovaly i všechny zbytky - což je aktuální téma i v současnosti.

Máte doma Domácí kuchařku Magdaleny Dobromily Rettigové?

Ano, ale nevařím podle ní 21 %
Ano, některé recepty se mi osvědčily 15 %
Ne, ale možná si jí pořídím 24 %
Ne, nemyslím si, že by mi byla užitečná 39 %

Jak vařit podle Rettigové?

Při listování Domácí kuchařkou se může zdát, že recepty nemají v moderních časech uplatnění. Jazyk, míry, postupy i některé ingredience už si s dnešní dobou nerozumí, na druhou stranu lze v knize najít zajímavé tipy, kombinace a nápady na skromná i honosnější jídla, jež lze s drobnými úpravami využít i dnes.

Novodobá vydání navíc obsahují vysvětlivky a tabulku měr a vah, takže si lze množství jednoduše přepočítat a suroviny dohledat. Jako příklad jsme vybrali a upravili recept na jednoduchou zelenou polévku z jarních bylinek.

Zelená polévka z jarních bylinek

(Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové)
Doba přípravy: do 30 minut

Ingredience:

  • 2 hrsti jarních bylinek (popenec, řebříček, jahodové lístky, sedmikrásky, kerblík, petrželka, jarní cibulka, špenát, mladé čekankové lístky, pampelišky, medvědí česnek…)
  • 1 500 ml hovězího vývaru
  • 3 žloutky
  • 3 čajové lžičky mouky
  • 3 polévkové lžíce smetany
  • 45 g změklého másla
  • muškátový květ
  • sůl (pokud je vývar slaný, není potřeba)

Příprava:

  1. Bylinky důkladně propláchněte studenou vodou, aby na nich nezůstaly zbytky hlíny a jiné nečistoty. Poté je zalijte hovězím vývarem a nechte 10 minut povařit. Poté polévku přeceďte přes síto (vývar uschovejte), bylinky nasekejte nadrobno a vraťte je zpět do vývaru.
  2. V hrnku nebo misce promíchejte změklé máslo, mouku, smetanu, žloutky a špetku muškátového květu. Připravenou směs metličkou vmíchejte do vroucí polévky a ihned stáhněte plamen, aby se už dále nevařila. Podle potřeby dosolte a podávejte s opečenými krutony nebo čerstvým pečivem.

Zdroj: redakce Dům&Zahrada, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové, rozhlas.cz

Související články