První oficiální Mezinárodní den kávy byl ustanoven Mezinárodní organizací pro kávu (ICO) 1. října 2015 v Miláně během Světové výstavy Expo 2015. Jeho cílem bylo sjednotit různé národní oslavy kávy a vytvořit společný globální svátek pro milovníky tohoto nápoje.
Ačkoli různé země oslavovaly kávu ve vlastních termínech už dřív, právě Mezinárodní den kávy vytvořil platformu pro větší povědomí o kávě, jejím pěstování a také o důležitosti spravedlivého obchodování (fair trade), které splňuje sociální, ekonomické i ekologické standardy.
Hledejte certifikát
Koncept fair trade (fairtrade) podporuje zlepšení pracovních podmínek a výkupních cen pro malé pěstitele kávy. Produkty s certifikací zaručují, že farmáři dostanou za své produkty spravedlivou odměnu, která jim umožní zlepšit životní podmínky a zároveň podporuje udržitelné způsoby pěstování.
Označení certifikátem potvrzuje i zákaz dětské a nucené práce, současně je pěstování a zpracování šetrnější k životnímu prostředí. Podle údajů neziskové organizace Faitrade Česko a Slovensko jsou do tohoto konceptu zapojeny více než 2 miliony pěstitelů a pracovníků z celého světa.
Jak oslavit Mezinárodní den kávy?
- Navštivte místní kavárnu: Podpořte své místní kavárníky a vychutnejte si šálek kávy. Některé podniky dnes mohou v rámci oslav pořádat speciální akce, jako jsou ochutnávky kávy nebo workshopy.
- Objevte nové druhy: Vyzkoušejte nové metody přípravy nebo ochutnejte kávy z jiných koutů světa. Zkuste například kávu z Etiopie, Kolumbie nebo Indonésie a porovnejte jejich chuťové rozdíly.
- Podpořte fair trade: Koupí kávy s certifikací fair trade můžete přispět k lepším pracovním podmínkám pro farmáře a podpořit udržitelné pěstování.
- Uvařte si kávu a otestujte své znalosti tohoto aromatického a povzbuzujícího nápoje v našem kvízu:
Arabica a robusta
Kávovníků exitují stovky druhů, do šálku se ale dostanou pouze dva z nich – kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea canephora – robusta). Jejich plody, tzv. kávové třešně, se sklízejí dvěma způsoby. Prvním z nich je využití česacích strojů, které projíždějí řadami keřů, třesou větvemi a sbírají plody do speciálních trychtýřů.
Vzhledem k tomu, že stroje lze zapojit pouze na plantážích s nenáročným terénem, zůstává nejvyužívanější metodou ruční sběr. Na výsledné chuti kávy se zásadně odráží i způsob zpracování po sklizni, jako je sušení, fermentace a pražení, které nápoji dodávají osobitý charakter.
Domácí příprava kávy
Příprava kávy v přístroji na espresso je jeden z nejlepších způsobů, jak získat z kávových zrnek maximum vůně a chuti. V domácích podmínkách si ale vystačíte i s jednoduššími a méně nákladnými pomocníky, jako je french press, moka konvička nebo dipper, tedy speciální šálek na filtrovanou (překapávanou kávu) ve tvaru trychtýře.
Pokud si chcete kávu vychutnat v její nejlepší podobě, zvažte pořízení mlýnku. Skladovaná mletá káva totiž velmi rychle ztrácí aromatické látky – ideální je namlít ji až těsně před přípravou.