Vajíčka patří k nejoblíbenějším potravinám všude ve světě. Mají skvělou chuť, dají se připravit na mnoho způsobů – skvělá jsou vařená, smažená, míchaná i v podobě volského oka.

Jsou důležitou ingrediencí při přípravě sladkých i slaných těst, zapečených jídel a navíc jsou velmi hodnotná i z nutričního hlediska. Mají vysoký obsah bílkovin, najdeme v nich vitaminy A, D, E a B12, železo, zinek a fosfor. Vejce jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které prospívají zdraví srdce, a také antioxidantů luteinu a zeaxantinu, které podporují zdraví očí. My vám dnes představíme způsob, jak je připravit v horkovzdušné fritéze.

Velká kapacita, žádná vroucí voda

Na klasické přípravě vajec ve vodě sice není nic složitého, ale využití horkovzdušné fritézy má své výhody. Například odpadá vaření vody, hlídání přesného času a výhodou je i kapacita nádoby, která pojme až 12 kusů.

Fritézu tak můžete využít třeba ve chvíli, kdy chystáte pohoštění pro větší množství lidí, nemáte volnou plotýnku, nebo se v kuchyni pohybují děti a nechcete riskovat opaření vroucí vodou. Výhodou je i to, že vejce nepopraskají a přístroj se po uběhnutí času sám vypne a upozorní vás zvukovým signálem.

Jak nastavit teplotu a čas?

Konkrétní údaje pro vaření vajec se liší v závislosti na konkrétním modelu a doporučená teplota se u jednotlivých zdrojů liší. My jsme připravili vejce při teplotě 170 ºC v doporučeném čase 8 minut pro vejce naměkko, 10 minut pro vejce nahniličku a 12 minut pro vejce natvrdo. Při teplotě 150 ºC se doporučuje čas 10 – 13 – 15 minut. První vaření vajec v horkovzdušné fritéze nicméně berte jako zkušební pokus pro vychytání optimálních hodnot, na které se v budoucnu budete moci spolehnout.

Má horký vzduch nějaké nevýhody?

Během „vaření“ vajec v horkovzdušné fritéze může bílek ztmavnout, případně se na něm mohou objevit hnědé tečky. V takovém případě je vhodné je příště připravit při nižší teplotě a po delší dobu. Také je důležité vejce ihned po uvaření důkladně zchladit ve studené vodě, jinak se budou špatně loupat.

Vejce z horkovzdušné fritézy

Doba přípravy: do 15 minut

Ingredience:

  • vejce dle potřeby a kapacity nádoby

Příprava:

  1. Vložte vejce do nádoby nebo košíku horkovzdušné fritézy – podle kapacity jich může být až 12 kusů.
  2. Nastavte teplotu na 170 ºC. Čas zvolte podle požadované konzistence žloutku: 8 minut naměkko, 10 minut nahniličku, 12 minut natvrdo. (Hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétním modelu fritézy.)
  3. Po uplynutí času ihned vložte vejce do připravené nádoby s ledovou vodou.

Související články