Mandle obsahují vysoký podíl zdravých mononenasycených tuků, které přispívají k dobrému zdraví srdce. Tyto tuky pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, což může snížit i riziko srdečních onemocnění. Mandle jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, což je ideální pro udržení dlouhodobého pocitu sytosti.
Díky tomu jsou mandle oblíbenou součástí zdravých svačin a pomáhají při kontrole hmotnosti – důležité je ale samozřejmě množství a také způsob úpravy. Během adventního období se s nimi můžeme setkat také na trzích v pražené a ochucené podobě. V domácích podmínkách je ale zvládnete také, navíc s menším množstvím tuku, cukru nebo soli. Jak na to?
Domácí pražené mandle
V domácích podmínkách se mandle připravují nejčastěji v troubě nebo na pánvi. Vhodné jsou mandle loupané i se slupkou, záleží na osobních preferencích. Promíchají se s olejem a kořením a následně upečou nebo orestují. Pokud máte doma horkovzdušnou fritézu, můžete ji na přípravu pražených mandlí využít.
Je to snadné, rychlé a není potřeba mandle ani příliš hlídat – během 10 minut se rovnoměrně propečou. Výhodou je, že nemusíte přidávat vůbec žádný olej, vystačíte si s obyčejnou vodou. Navíc lze ve fritéze připravit menší množství, aniž byste kvůli tomu rozehřívali klasickou troubu.
Sladké, nebo slané?
Dochucení mandlí si můžete přizpůsobit svým chutím a přísady různě obměňovat. Kromě soli můžete sáhnout i po chilli, česnekovém nebo cibulovém prášku, exotickém koření, sušených bylinkách nebo sezamových semínkách. Vodu můžete částečně nahradit sójovou, worcesterovou nebo barbecue omáčkou. Na sladkou variantu použijte cukr, vanilkový extrakt, med, skořici, hřebíček nebo třeba perníkové koření.
Na co si dát pozor?
Proudění horkého vzduchu ve fritéze může pečicí papír nadzvednout a ten se může začít připalovat. Ohlídejte si proto správnou velikost a mandle rozložte rovnoměrně tak, aby byl zatížený i na okrajích a ležel na mřížce.
Po spuštění fritézy zkontrolujte, zda papír „nelétá“ a nedotýká se stěn fritézy. Počítejte také s tím, že výkon horkovzdušných fritéz se liší podle značky, což má vliv na konkrétní průběh přípravy. Na první pokus doporučujeme použít menší množství mandlí a vychytat optimální teplotu a čas.
Pražené mandle z horkovzdušné fritézy
Doba přípravy: 15 minut
Ingredience:
- 200 g mandlí
- 2–3 lžíce vody
- sůl nebo cukr
- oblíbené koření (skořice, hřebíček, chilli, garam masala, sušený česnek, provensálské bylinky...)
Příprava:
- Mandle nasypte do misky. Pro sladkou variantu přidejte 20 g krupicového nebo vanilkového cukru, ½ lžičky skořice a 3 lžíce vody. Na slanou verzi použijte ½ lžičky soli, 2 lžičky koření a také 3 lžíce vody.
- Vše promíchejte, aby směs vody a koření obalila mandle po celém povrchu a slupka ji absorbovala.
- Z pečicího papíru vystřihněte nebo složte čtverec, který bude velikostí odpovídat nádobě horkovzdušné fritézy. Položte ho na mřížku a rovnoměrně na něj rozprostřete mandle.
- Pečte na 185 ºC po dobu 10 minut, v průběhu je můžete lehce promíchat. Poté je přesypte na talíř, nechte zchladnout a podávejte.