Salát panzanella pochází z Florencie, proslavil se ale i za hranicemi Itálie. Snoubí se v něm základní principy tradiční italské gastronomie – jednoduchost, kvalitní suroviny a také úspornost. Jedním z problémů současné doby je nadměrné plýtvání potravinami, které může podle statistik ročně přijít jednu domácnost až na několik tisíc korun.

Pečivo patří mezi nejčastěji vyhazované položky, přitom ho lze ve většině případů ještě zužitkovat a vdechnout mu nový život v podobě skvělého jídla. To platí i o tomto salátu, který je velmi snadný, můžete ho přizpůsobit domácím zásobám a zároveň do něj využijete starší pečivo, které už se nikomu nechce jíst.

Zdroj: Youtube

Co budete potřebovat?

  • Pečivo: Na přípravu tohoto italského salátu si připravte starší pečivo – nejčastěji se používá chléb, zpracovat ale můžete i starší rohlíky, housky, bagetu nebo veku. Pečivo je třeba nakrájet na větší kostky (3 x 3 cm). Malé krutonky, které se používají jako vložka do polévky, nejsou vhodné, protože by se příliš rychle rozmočily a nebyly by křupavé.
  • Zelenina: Zásadní ingrediencí salátu panzanella jsou rajčata. Ideální jsou cherry rajčátka, ale použít můžete i větší plody. V základní variantě vám budou rajčata stačit, ale lze je doplnit i nakrájenou okurkou, paprikou, řapíkatým celerem, grilovanou cuketou nebo olivami.
  • Bylinky: Co by to bylo za italské jídlo, kdyby v něm chyběla aromatická bazalka. Pokud ji ale nemáte, nezoufejte – salát výborně dochutí i petrželka, pažitka, rukola nebo oregano.
  • Zálivka: O dochucení a propojení všech chutí se postará zálivka z olivového oleje, vinného octa, soli a pepře. Přidat můžete i prolisovaný stroužek česneku nebo lžičku dobré hořčice.
  • Sýr: Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin a vytvořit sytější pokrm, přidejte do salátu mozzarellu. Použít můžete variantu z buvolího i kravského mléka, lahodnou burratu, mini mozzarellu nebo verzi light se sníženým obsahem tuku. Výborně chutnat bude v salátu i parmazán, grana padano nebo pecorino.

Salát panzanella

Čas přípravy: do 30 minut

Ingredience:

  • 400–500 g cherry rajčat
  • 1 červená cibule
  • 300 g staršího chleba (nebo jiného pečiva)
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • pepř
  • sůl

Příprava:

  1. Chleba nakrájejte na větší kostky, pokapejte olivovým olejem, rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na 200 ºC. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.
  2. Rajčata nakrájejte na půlky a nasypte do větší misky. Přidejte jemně nakrájenou červenou cibuli (na proužky nebo kostičky), 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, půl lžičky soli a trochu mletého pepře. Poté nechte rajčata chvilku odstát, aby pustila šťávu.
  3. Těsně před podáváním k rajčatům přidejte opečený chleba, natrhané lístky bazalky a vše důkladně promíchejte.

Zdroj: recepty.cuketka.cz, karolinafour.cz, www.lacucinaitaliana.it

Související články