O tom, že bychom měli jíst rybí maso alespoň 2krát týdně, všichni víme, ale málokdo z nás to opravdu dělá. Čerstvé ryby jsou drahé a rychle podléhají zkáze, u mražených je zase třeba pečlivě číst etikety, abychom si domů nepřinesli více vody než ryby.
Tuňák v konzervě je sázka na jistotu – hodí se do pomazánek, sendvičů, zeleninových salátů, těstovin, zapečených jídel, slaných koláčů, ale i polévek nebo luštěninových jídel. Výborně chutná také v podobě kroket nebo placiček – stačit vám na ně bude pár ingrediencí a můžete je podávat jako hlavní chod i pohoštění pro návštěvu.
Tuňákové krokety neboli Croquetas de Atún jsou velmi populární ve španělské kuchyni. Jejich přípravu zvládne i začátečník, jak se můžete přesvědčit v tomto videu:
Je tuňák v konzervě zdravý?
Tuňák má trochu pošramocenou pověst, a to z důvodu obsahu těžkých kovů v mase. Přehnané obavy o zdraví ale nejsou na místě – jak potvrdil test časopisu Dtest, v žádném sledovaném vzorku se neobjevily problematické hodnoty rtuti, olova nebo kadmia. Roli nicméně hraje i konkrétní druh tuňáka – nejlepší volbou je tuňák pruhovaný, který rtuť nezadržuje, na rozdíl od tuňáka křídlatého nebo žlutoploutvého. Při nákupu si proto zkontrolujte na etiketě, o jaký druh se jedná.
Bílkoviny a dobré tuky
Předností tuňáka je stejně jako u dalších mořských ryb vysoký obsah bílkovin a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které přispívají ke zdraví srdce a mohou pomoci udržet správnou hladinu cholesterolu a triglyceridů. 100 gramů tuňáka ve vlastní šťávě obsahuje zhruba 100 kalorií, 23 gramů bílkovin a pouhý 1 gram tuku, takže se výborně hodí do redukční diety.
V případě tuňáka naloženého v olivovém nebo slunečnicovém oleji je obsah tuku výrazně vyšší – hodnota se pohybuje od 8 až do 40 gramů. To nemusí být nutně špatně – tuňák je díky tomu chutnější a šťavnatější. Pokud si hlídáte kalorický příjem, před přípravou olej důkladně slijte.
Tuňákové krokety
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
- 200 g tuňáka v olivovém oleji
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
- 30 g hladké mouky
- 200-250 ml mléka
- 2 vejce
- sůl, pepř
- strouhanka
- olej na smažení
Příprava:
- Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Otevřete konzervy tuňáka a do misky slijte olej. 3 lžíce oleje poté rozehřejte na pánvi na mírném plameni a pozvolna na něm orestujte cibuli do změknutí.
- Do pánve přisypte nasekaný česnek, minutu ho restujte a poté přidejte tuňáka a hladkolistou petržel. Vše osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily.
- Do směsi přidejte hladkou mouku a poté za stálého míchání přilévejte po částech mléko, dokud se nevytvoří kompaktní, mírně lepivá hmota. Tu ještě 5 minut restujte, poté stáhněte ze sporáku, přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Z tuňákové směsi tvarujte kuličky, válečky nebo malé placky a postupně je obalujte ve vajíčku a ve strouhance.
- Připravené krokety smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, použít můžete také fritovací hrnec nebo horkovzdušnou fritézu. Pokud chcete krokety méně tučné, rozložte je na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 220 ºC 10 minut. V polovině pečení je obraťte.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo salátem jako hlavní chod, skvělé jsou i jako chuťovka k vínu či pivu.
Zdroj: spainonafork.com, www.nzip.cz, dvojka.rozhlas.cz