Velikonoční nádivka patří mezi pokrmy, na něž má každá rodina svůj vlastní recept – stejně jako třeba u svíčkové. Nejčastěji se do ní přidává vařená uzená krkovička, někdo ale preferuje slaninu nebo drůbeží, králičí či telecí maso.

Kromě vajec a pečiva by v ní rozhodně nemělo chybět něco zeleného. Mladé kopřivy se sice zmiňují nejčastěji, ale málokdo se pro ně opravdu vydá. Pokud se vám na jejich sběr nechce, s klidným svědomím je nahraďte petrželkou, pažitkou, jarní cibulkou, spařeným špenátem nebo medvědím česnekem. Výsledek bude chutnat skvěle v každé podobě – zatepla i zastudena.

Jak se dělá nádivka?

Příprava velikonoční nádivky není složitá. Nejvíc práce dá krájení jednotlivých surovin a chvilku si žádá příprava sněhu z bílků. Pak už stačí všechny ingredience promíchat, zalít směsí žloutků s rozpuštěným máslem a o zbytek se postará trouba. Nejčastěji se nádivka peče v hlubším plechu, pekáčku, zapékací misce nebo formě na biskupský chlebíček.

Použít můžete ale i formu na muffiny, a připravit tak pohoštění pro návštěvy nebo koledníky. Nádivka se hodí také k naplnění kuřete, lze ji také použít do masové rolády či závitků.

Na přípravu velikonoční nádivky krok za krokem se můžete podívat v tomto videu foodblogera Martina Kuciela alias pana Cuketky:

Zdroj: Youtube

Velikonoční máslová nádivka s bylinkami

Ingredience:

  • 300 g vařeného uzeného masa (krkovice)
  • 8 rohlíků nebo housek
  • 6 vajec
  • 80 g másla
  • 1 velká hrst bylinek (medvědí česnek, petrželka, jarní cibulka, popenec, pažitka…)
  • 150 ml mléka
  • sůl, pepř
  • strouhanka na vysypání pekáče
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče

Příprava:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, nasypte do velké misky, osolte, opepřete a zalijte mlékem. Vařené uzené maso nakrájejte také na kostičky a vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bylinky nasekejte nadrobno. Formu vytřete máslem nebo sádlem a vysypte strouhankou.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho vychladnout tak, aby nebylo horké, ale zůstalo tekuté.
  3. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh – praktické rady, jak na to, najdete v našem článku zde. Žloutky rozšlehejte a vmíchejte do nich rozpuštěné máslo.
  4. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC. Do misky k namočeným rohlíkům přidejte uzené maso a vše zalijte žloutkovo-máslovou směsí. Přidejte bylinky a poté opatrně na třikrát vmíchejte sníh. Směs dejte do vymazané formy a pečte 35-45 minut dozlatova.

Zdroj: www.toprecepty.cz, recepty.cuketka.cz

Související články