Stručný souhrn z článku
- Recept na vegetariánské kuře na paprice s cizrnou je chutný, zdravý a ekonomický.
- Cizrna je bohatá na bílkoviny a vlákninu, příznivě působí na zdraví a je vhodná pro všechny včetně dětí a masožravců.
- Recept vyžaduje cibuli, olej, papriku, smetanu, a cizrnu, je snadný a rychlý, vhodný pro vegany i nevegany.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Na tom, že bychom měli do jídelníčku zařadit více luštěnin, se shodují lékaři i odborníci na výživu a zdravý životní styl. Jsou skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů, příznivě působí na kardiovaskulární a trávicí systém, přispívají k ochraně před nádorovými onemocněními a také snižují riziko vzniku cukrovky druhého typu. Výhodou je i jejich nízká cena – za pár korun s nimi nakrmíte celou rodinu. A platí to i o tomto receptu, který bude chutnat i dětem a zarytým masožravcům.
Cizrna je velmi univerzální ingredience a lze ji připravit na mnoho způsobů. Ve videu najdete 4 skvělé tipy pro inspiraci:
Co budete potřebovat?
Pro přípravu cizrny na paprice vám bude stačit jen několik ingrediencí. Použít můžete předem namočenou sušenou cizrnu nebo sáhnout po sterilované variantě, díky níž budete mít jídlo na stole během 20 minut. Do základu je potřeba cibule a rostlinný olej, případně máslo. Cibuli lze pro intenzivnější chuť doplnit nakrájeným pórkem, klidně se ale obejdete i bez něho.
Poslední dvě ingredience jsou jasné – mletá sladká paprika a smetana. Pokud chcete jídlo připravit v čistě veganské variantě, nahraďte klasickou smetanu některou z rostlinných alternativ. Hotové jídlo podávejte s oblíbenou přílohou – cizrna na paprice je výborná s rýží, těstovinami, knedlíky i bramborami. A pokud vám náhodou zbyde, můžete ji bez obav zamrazit.
Cizrna na paprice
Čas přípravy: 20 minut
Ingredience:
500 g sterilované vařené cizrny
1 větší cibule
1 lžíce mleté sladké papriky
150-200 ml smetany
300 ml vody nebo vývaru
1 lžíce másla
1 lžíce rostlinného oleje
sůl
Příprava:
1) Cibuli nasekejte nahrubo.
2) V hrnci rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje. Na mírném plameni cibuli pozvolna restujte, dokud nezačne zlátnout. Přidejte mletou papriku, krátce osmahněte a přidejte cizrnu i s nálevem.
3) Zalijte vodou a nechte 5 minut provařit. Pokud chcete mít v omáčce celou cizrnu, část odeberte stranou. Zbytek rozmixujte na hladké pyré, případně propasírujte přes sítko.
4) Do omáčky přidejte smetanu, vložte zpět odloženou cizrnu a krátce prohřejte – již nevařte. Podle chuti osolte a podávejte s vybranou přílohou.
Zdroj: www.jimejinak.cz, www.ceskatelevize.cz, www.varilamysicka.cz