Balíček červené čočky by neměl ve spíži nikdy chybět. Není jen chutnou ingrediencí s pestrou škálou využití, ale také velmi zdravým a vyváženým zdrojem živin. Navíc je cenově dostupná a díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin výborně poslouží jako alternativa masa.
Stejně jako ostatní druhy luštěnin vám dodá spoustu vlákniny a komplexních sacharidů. Oblíbená je ve veganské a vegetariánské kuchyni, ale do jídelníčku by ji měl zařadit každý, kdo se snaží jíst zdravě a vyváženě. Skvěle se hodí do polévek, ale připravit z ní můžete také palačinky, aromatický dhal nebo bezmasou variantu boloňské omáčky.
Máte rádi ostřejší chutě? Uvařte si tuto aromatickou čočkovou polévku s kajenským pepřem:
Proč jíst červenou čočku?
- Zdravé srdce: Vysoký obsah vlákniny a nízký obsah nasycených tuků v červené čočce pomáhá snižovat riziko srdečních chorob.
- Udržení hladiny cukru v krvi: Díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny pomáhá červená čočka udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
- Podpora trávení: Vláknina obsažená v červené čočce podporuje zdraví trávicí soustavy a pomáhá předcházet zažívacím potížím.
- Snížení hladiny cholesterolu: Pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
- Podpora hubnutí: Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin červená čočka prodlouží pocit sytosti, což může pomoci při hubnutí i udržování zdravé váhy.
Polévka z červené čočky, brambor a mrkve
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
- 1 000 ml zeleninového vývaru (případně vody)
- 200 g červené čočky
- 2 menší brambory
- 2 větší mrkve
- 1 řapík celeru nebo kousek celerové bulvy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, pepř
- smetana na zjemnění (lze vynechat)
Příprava:
- Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj čočku, brambory, mrkev, celer a tymián. Stáhněte plamen a vařte 20 minut.
- Jakmile zelenina změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem zcela dohladka. Osolte, opepřete a podle chuti ji zjemněte smetanou. Podávejte s čerstvým chlebem, bagetkou nebo křupavými krutony.