Balíček červené čočky by neměl ve spíži nikdy chybět. Není jen chutnou ingrediencí s pestrou škálou využití, ale také velmi zdravým a vyváženým zdrojem živin. Navíc je cenově dostupná a díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin výborně poslouží jako alternativa masa.

Stejně jako ostatní druhy luštěnin vám dodá spoustu vlákniny a komplexních sacharidů. Oblíbená je ve veganské a vegetariánské kuchyni, ale do jídelníčku by ji měl zařadit každý, kdo se snaží jíst zdravě a vyváženě. Skvěle se hodí do polévek, ale připravit z ní můžete také palačinky, aromatický dhal nebo bezmasou variantu boloňské omáčky.

Máte rádi ostřejší chutě? Uvařte si tuto aromatickou čočkovou polévku s kajenským pepřem:

Zdroj: Youtube

Proč jíst červenou čočku?

  • Zdravé srdce: Vysoký obsah vlákniny a nízký obsah nasycených tuků v červené čočce pomáhá snižovat riziko srdečních chorob.
  • Udržení hladiny cukru v krvi: Díky nízkému glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny pomáhá červená čočka udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
  • Podpora trávení: Vláknina obsažená v červené čočce podporuje zdraví trávicí soustavy a pomáhá předcházet zažívacím potížím.
  • Snížení hladiny cholesterolu: Pravidelná konzumace pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
  • Podpora hubnutí: Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin červená čočka prodlouží pocit sytosti, což může pomoci při hubnutí i udržování zdravé váhy.

Polévka z červené čočky, brambor a mrkve

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 000 ml zeleninového vývaru (případně vody)
  • 200 g červené čočky
  • 2 menší brambory
  • 2 větší mrkve
  • 1 řapík celeru nebo kousek celerové bulvy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, pepř
  • smetana na zjemnění (lze vynechat)

Příprava:

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj čočku, brambory, mrkev, celer a tymián. Stáhněte plamen a vařte 20 minut.
  2. Jakmile zelenina změkne, rozmixujte polévku tyčovým mixérem zcela dohladka. Osolte, opepřete a podle chuti ji zjemněte smetanou. Podávejte s čerstvým chlebem, bagetkou nebo křupavými krutony.

Zdroj: www.houseandgarden.co.uk, plantbasedonabudget.com,

Související články