Tradiční linecká kolečka k českým Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud ho u vás doma také pravidelně pečete, ale zároveň rádi zkoušíte i jiné druhy, máme pro vás tip na „prosklené“ cukroví, které se bude líbit rodině i návštěvám.

Barevná sklíčka

Kouzlo tohoto cukroví spočívá v průsvitném středu, který na pohled i na dotek připomíná barevné sklíčko. Jeho příprava se až do poslední chvíle neliší od tradičního postupu – z lineckého těsta vykrojíte kolečka (nebo jiný oblíbený tvar) a uprostřed menším vykrajovátkem uděláte otvor.

Do něj nasypete rozdrcené tvrdé bonbony, a následně vložíte do trouby. Během pečení se bonbonové „střepy“ rozpustí a po vychladnutí vytvoří efekt barevného skla.

Pokud se vám nápad líbí, podívejte se i na toto video s návodem, jak prosklené cukroví ještě vylepšit barevnými kuličkami:

Zdroj: Youtube

Jaké bonbony zvolit?

Na cukroví můžete použít jakékoliv barevné tvrdé bonbony nebo lízátka, důležité je, aby neměly žádnou náplň. K jejich rozdrcení vám postačí váleček na těsto nebo tupá strana paličky na maso.

Použít můžete i nakrájené gumové bonbony, které vytvoří stejný efekt. Během pečení mají ale tendenci nabobtnat a částečně přetéct přes okraje středu, takže výsledek působí trochu rozmazaně.

Zkuste i perníčky

Barevná sklíčka z bonbonů vypadají hezky i v kombinaci s tmavým těstem. Stejný postup můžete vyzkoušet například u perníčků, a vytvořit si tak nejen originální cukroví, ale i neotřelé ozdoby na stromeček, adventní věnec nebo jedlý dárek pro rodinu, přátele nebo kolegy. Jednotlivé barvy můžete i nakombinovat, a vytvořit tak vitrážový efekt.

Cukroví s barevnými sklíčky z bonbonů

Doba přípravy: do 90 minut

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • tvrdé barevné bonbony

Příprava:

  1. Máslo vyjměte z lednice 60 minut před pečením, aby změklo.
  2. Na vál nasypte mouku, moučkový i vanilkový cukr a na kostky nakrájené změklé máslo. Částečně ho zapracujte a poté do těsta přidejte žloutky. Vypracujte kompaktní těsto. Pozor na dlouhé hnětení, aby příliš nezměklo. Stačí chvilka – jakmile se všechny suroviny spojí, zabalte těsto do fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice. Počká na vás ale i do druhého dne.
  3. Bonbony vložte do sáčku nebo do pečicího papíru a tupou stranou paličky nebo válečkem je roztlučte na prášek a „střepy“. Těsto vyjměte z lednice a nechte mírně povolit. Pokud by bylo příliš studené, bude se lámat, příliš teplé se bude lepit na váleček.
  4. Troubu předehřejte na 165 ºC a plech vyložte pečicím papírem. Na lehce pomoučněné ploše nebo silikonové podložce rozválejte těsto na tenký plát (5 mm). Vykrajujte kolečka (nebo jiný tvar) a menším vykrajovátkem vytvořte otvor uprostřed. Vykrojené cukroví pokládejte na připravený plech a do každého otvoru nasypte bonbonový prášek. Na více fotografií z příprav se podívejte v galerii.
  5. Plech vložte do trouby a pečte 7–8 minut. Upečené cukroví nechte vychladnout a poté sloupněte z pečicího papíru.

Související články