Tradiční linecká kolečka k českým Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud ho u vás doma také pravidelně pečete, ale zároveň rádi zkoušíte i jiné druhy, máme pro vás tip na „prosklené“ cukroví, které se bude líbit rodině i návštěvám.
Barevná sklíčka
Kouzlo tohoto cukroví spočívá v průsvitném středu, který na pohled i na dotek připomíná barevné sklíčko. Jeho příprava se až do poslední chvíle neliší od tradičního postupu – z lineckého těsta vykrojíte kolečka (nebo jiný oblíbený tvar) a uprostřed menším vykrajovátkem uděláte otvor.
Do něj nasypete rozdrcené tvrdé bonbony, a následně vložíte do trouby. Během pečení se bonbonové „střepy“ rozpustí a po vychladnutí vytvoří efekt barevného skla.
Pokud se vám nápad líbí, podívejte se i na toto video s návodem, jak prosklené cukroví ještě vylepšit barevnými kuličkami:
Jaké bonbony zvolit?
Na cukroví můžete použít jakékoliv barevné tvrdé bonbony nebo lízátka, důležité je, aby neměly žádnou náplň. K jejich rozdrcení vám postačí váleček na těsto nebo tupá strana paličky na maso.
Použít můžete i nakrájené gumové bonbony, které vytvoří stejný efekt. Během pečení mají ale tendenci nabobtnat a částečně přetéct přes okraje středu, takže výsledek působí trochu rozmazaně.
Zkuste i perníčky
Barevná sklíčka z bonbonů vypadají hezky i v kombinaci s tmavým těstem. Stejný postup můžete vyzkoušet například u perníčků, a vytvořit si tak nejen originální cukroví, ale i neotřelé ozdoby na stromeček, adventní věnec nebo jedlý dárek pro rodinu, přátele nebo kolegy. Jednotlivé barvy můžete i nakombinovat, a vytvořit tak vitrážový efekt.
Cukroví s barevnými sklíčky z bonbonů
Doba přípravy: do 90 minut
Ingredience:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- tvrdé barevné bonbony
Příprava:
- Máslo vyjměte z lednice 60 minut před pečením, aby změklo.
- Na vál nasypte mouku, moučkový i vanilkový cukr a na kostky nakrájené změklé máslo. Částečně ho zapracujte a poté do těsta přidejte žloutky. Vypracujte kompaktní těsto. Pozor na dlouhé hnětení, aby příliš nezměklo. Stačí chvilka – jakmile se všechny suroviny spojí, zabalte těsto do fólie a uložte minimálně na hodinu do lednice. Počká na vás ale i do druhého dne.
- Bonbony vložte do sáčku nebo do pečicího papíru a tupou stranou paličky nebo válečkem je roztlučte na prášek a „střepy“. Těsto vyjměte z lednice a nechte mírně povolit. Pokud by bylo příliš studené, bude se lámat, příliš teplé se bude lepit na váleček.
- Troubu předehřejte na 165 ºC a plech vyložte pečicím papírem. Na lehce pomoučněné ploše nebo silikonové podložce rozválejte těsto na tenký plát (5 mm). Vykrajujte kolečka (nebo jiný tvar) a menším vykrajovátkem vytvořte otvor uprostřed. Vykrojené cukroví pokládejte na připravený plech a do každého otvoru nasypte bonbonový prášek. Na více fotografií z příprav se podívejte v galerii.
- Plech vložte do trouby a pečte 7–8 minut. Upečené cukroví nechte vychladnout a poté sloupněte z pečicího papíru.