Stručný souhrn z článku

Přinášíme 5 tipů na výborné pomazánky pro silvestrovské pohoštění.

  • Sýrová pomazánka z nivy, eidamu a zakysané smetany.
  • Avokádová pomazánka s lučinou a citronovou šťávou.
  • Pomazánka z červené řepy s čerstvým sýrem a vlašskými ořechy.
  • Křenová pomazánka se šunkou, tvarohem a majonézou.
  • Rybí pomazánka z tresčího filé, celeru a mrkve.

Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.

Pomazánka z nivy, strouhaného sýra a zakysané smetany

Ingredience:
100 g nivy
100 g eidamu v celku
1 kelímek zakysané smetany
3 lžíce bílého jogurtu
pažitka nebo jarní cibulka
1 stroužek česneku (lze vynechat)

Příprava:
Do misky nahrubo nastrouhejte nivu, přidejte najemno nastrouhaný eidam, zakysanou smetanu a bílý jogurt. Směs důkladně promíchejte a přisypte pažitku nebo jarní cibulku, případně přidejte prolisovaný stroužek česneku. Podávejte jako pomazánku na jednohubkách nebo jako dip k zelenině, slaným krekrům nebo nachos.

Hledáte inspiraci na originální silvestrovské pohoštění? Podívejte se na video s 8 super tipy:

Zdroj: Youtube

Avokádová pomazánka

Ingredience:
1 zralé avokádo
100 g lučiny
1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
1 rajče
sušené chilli
sůl, pepř
jarní cibulka

Příprava:
V misce rozmačkejte avokádo, přidejte lučinu, citronovou šťávu a nadrobno nakrájené rajče. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte chilli. Nakonec vmíchejte nasekanou jarní cibulku. Podávejte na čerstvé bagetě, opečeném toastovém chlebu nebo slaných krekrech.

Pomazánka z červené řepy

Ingredience:
2 větší bulvy červené řepy (vařené nebo pečené)
120 g čerstvého sýra typu lučina (může být i kozí)
1 lžíce majonézy
1 lžička balzamikového octa
1 lžička medu
sůl, pepř
vlašské ořechy k podávání

Příprava:
Řepu nastrouhejte najemno do misky. Promíchejte s čerstvým sýrem, majonézou a balzamikovým octem a medem. Dochuťte solí a pepřem. Při podávání jednohubky ozdobte vlašskými ořechy.

Křenová se šunkou

Ingredience:
200 g tvarohu
2 lžíce majonézy
2-3 lžíce čerstvého strouhaného křenu (podle chuti)
150 g kvalitní vepřové šunky
1 lžička hořčice
pažitka
sůl, pepř

Příprava:
Tvaroh promíchejte s majonézou a hořčicí. Přidejte nadrobno nakrájenou šunku, nasekanou pažitku a křen. Podle chuti přidejte sůl a pepř.

Rybí pomazánka z filé

Ingredience:
350 g rybího filé z tresky
100 g celeru
50 g mrkve
3 lžíce majonézy
3 lžíce bílého jogurtu
citronová šťáva
sůl, pepř

Příprava:
Filé opečte na pánvi nebo uvařte v malém množství osolené vody. Poté nechte maso zcela vychladnout a nasekejte ho nadrobno. Promíchejte majonézu s jogurtem a lžičkou citronové šťávy, přidejte najemno nastrouhaný celer a mrkev. Dochuťte solí a pepřem, případně podle chuti přidejte citronovou šťávu.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz, www.madebykristina.cz, www.bbcgoodfood.com

Související články