Ne všechny okurky je třeba zaštipovat. Mezi ty, které to nepotřebují, patří okurky nakládačky. Jejich rozrůstání je důležité pro bohatou úrodu. Okurky hadovky naopak zaštipujeme. Určitě nejvhodnějším místem pro jejich pěstování je skleník, protože jim zde zajistíte dostatek tepla a vlhka. Každopádně pěstovat je můžete i na záhoně nebo na balkoně.

Proč okurky zaštipovat?

Důvodů k zaštipování je hned několik. Rostlina bude mít kvalitnější a větší plody. Omezíte také možné napadení houbovými chorobami, méně zeleně totiž přispěje k lepšímu proudění vzduchu kolem rostliny. 

Vyštípaná rostlina nepotřebuje tolik prostoru. Navíc budou mít rostlinky lepší přístup ke světlu a slunci - menší hustota porostu znamená pro celou rostlinu a plody větší prosvětlení. 

Zde máte videonávod, jak na zaštipování okurek:

Zdroj: Youtube

Jak na zaštipování okurek

Nový šlahoun, úpon a květ s malým plodem vyrůstá z paždí listu. Budeme vylamovat pouze nový šlahoun, květ s plůdkem a úpon (tím se rostlina zachycuje a kotví) necháme. Většinou jde vylomení lehce, jen u větších šlahounů je třeba použít ostrý nůž, kterým ho opatrně odříznete. Nové šlahouny by zbytečně vysilovaly mateční rostlinu.

Zaštipovat okurky někdy nechceme

Jsou však případy, kdy nechceme zaštipovat výhony vůbec nebo jen částečně. Většinou si to můžeme dovolit při dostatku místa a také v případě, kdy rostlině dopřejeme pevnou oporu – např. mřížovinu, na kterou okurky vyvážeme.

Podmínkou ovšem je, že budeme částečně redukovat listy, abychom rostlinu provzdušňovali a prosvětlovali. Roubované okurky se také většinou nemusí zaštipovat, ale u nich je nutné dbát na prevenci proti plísním.

Vždy platí, že by se měly odstranit listy a šlahouny u každé rostliny (salátovky, hadovky) do výšky cca 40-45 cm, aby mohl kolem lépe proudit čerstvý vzduch.

Zdroj: nkz.cz, ireceptar.cz

Související články