Chleba milujeme snad všichni, však ho také průměrný Čech za rok zkonzumuje rovných 40 kilo. A který chleba je nejlepší? No přece ten, který si doma sami upečete. Další díl oblíbeného pořadu Buchty po ránu, který můžete sledovat na České televizi v neděli 9. 6. od 8.10 hodin, prozradí tři chutné recepty. Vyplatí se přivstat.

Chleba 3x jinak

Zkuste si společně s Josefem Maršálkem a Terezou Bebarovou upéct cibulový chleba s tymiánem. Nebo irský chleba s jedlou sodou, ten je opravdu rychlý. Či snad španělský vesnický s olivovým olejem? Jeho příprava naopak trvá hodně dlouho. Každý je jiný, ale všechny chutnají skvěle. A vyčarují u vás doma kouzelnou atmosféru.

Co potřebuje "cibuláč"

Příprava cibulového chleba s tymiánem začíná netradičně, nejprve si uděláte karamelizovanou cibulku z cukru, oleje, octa, červené cibule a čerstvého tymiánu. Cibule může být i bílá, ale ta červená pomáhá barvě. A kdybyste chtěli změnu bylinky? „Hodí se i rozmarýn, oregano nebo majoránka. To všechno má cibulka ráda," říká Josef Maršálek.

1 těsto, 3 mouky

Přichystejte si suroviny na těsto pro cibulový chleba: 330 g chlebové mouky, 330 g celozrnné žitné mouky, 330 g celozrnné pšeničné mouky, 5 g kmínu, 25 g soli, 750 g vody, 20 g droždí. Právě celozrnná žitná mouka dodá chlebu hutnou střídku. Ale hodí se i na housky, dalamánky či bulky.

Do těsta přidejte karamelizovanou cibulku. A vše pěkně uhněťte, aby těsto bylo kompaktní, lehce lepivé. Nechte dobře nakynout a šup s ním do trouby.

Co se v pořadu ještě dozvíte?

  • Jak poznáte dobře nakynuté těsto.
  • Proč se vyplatí chleba vážit, nikoliv hmotnost odhadovat, když ho pečete ve dvou formách.
  • Jak zabránit tomu, aby těsto oschlo.
  • Co přidat při pečení, když chcete tmavší barvu chleba.
  • Ale i co udělat, když nemáte rádi do tmava upečený chleba.
  • Proč je třeba těsto na irský chleba naříznout.
  • K čemu je dobrá biga a co to vlastně je.
  • Co podpoří kynutí španělského chleba, které trvá opravdu dlouho.
  • A další praktické informace, s nimiž vám pečení půjde jako po másle.

Pokud pořad nestihnete, můžete se na něj podívat v iVysílání.

Související články