Blatiny jsou malá obec založená počátkem 18. století, dnes administrativně spadá do městysu Sněžné. Klidné místo zasazené v lůně přírody před lety objevili manželé Skotákovi, kteří se tu rozhodli provozovat penzion. Během vycházek po okolí nemohli přehlédnout starou neobývanou usedlost. Okouzlila je, koupili ji a začal se psát nový příběh.

Pro rodinu i hosty

O rekonstrukci zchátralé usedlosti ve špatném stavu se nedalo uvažovat, přistoupili tedy k demolici a následné novostavbě. „Nejprve jsme chtěli jen chalupu pro naši rodinu. Protože se však nacházíme v chráněné krajinné oblasti, bylo nutné dodržet půdorys a výšku původní usedlosti. S ohledem na velikost novostavby jsme se rozhodli, že část bude obývat naše rodina a vzniknou tu i apartmány pro hosty,“ vysvětluje Adéla Skotáková.

Investoři bydlí v Brně a na venkově tráví každý víkend. Svůj druhý domov pojmenovali U lípy Blatiny. Stávala tady památkově chráněná lípa, nicméně na základě dendrologického posudku a souhlasu CHKO byla vyjmuta z ochrany a pokácena kvůli bezpečnosti osob a budovy. Nová lípa se vysadila na stejném místě.

Autenticky a s místními

Dalším požadavkem Agentury ochrany přírody a krajiny bylo dodržet principy okolní tradiční zástavby – tedy jednoduché členění, čistá fasáda bez zdobných prvků, jednotná střecha ze skládané krytiny se sklonem 45 stupňů a bílá omítka typická pro Blatiny.

Skotákovi zvolili cestu postupných kroků, oslovovali místní firmy. Nejprve vznikl projekt, jehož schvalování trvalo dva roky. Pak se pustila do práce stavební firma, ve fázi hrubé stavby nastoupila architektka, která řešila interiéry.

„Jako laika mě nenapadlo, že je možná lepší nejprve nechat udělat architektonickou studii včetně interiérů a až potom projektovat stavbu. Byla jsem spokojená nejen s rychlostí a dodržením termínů, ale i s přístupem majitele stavební firmy Ladislava Procházky, který tím doslova žil,“ uvádí Adéla Skotáková.

Poradil si i s mnoha překážkami. Objekt stojí ve svahu a místní silnice končí u nedalekého penzionu. Zde se vykládalo asi 15 kamionů s cihlami, které se po jedné paletě dopravovaly na stavbu. Jednoduchá nebyla ani instalace zhruba desetimetrových betonových panelů na stropy nebo dodávka materiálu na vylévání podlah.

Dokonalá shoda

Dalším, kdo se zapojil do realizace, je architektka Martina Sladká, ta z Blatin dokonce pochází. „Investoři mi ukázali svoji představu na základě fotografií hotových realizací, kde si jim líbilo, a díky naprosté názorové shodě ohledně pojetí celého konceptu bydlení jsem začala pracovat,“ uvádí.

Pro celou usedlost je typický plynoucí prostor, výraznější zejména v apartmánech pro hosty, aby nebyli rušeni přebytkem vybavení a dekorací a skutečně si odpočinuli. Oproti původním vizím došlo v projektu k několika úpravám, například součástí apartmánů pro hosty jsou koupelny. Vany se situovaly u oken, proto se zde nemusela řešit speciální vzduchotechnika.

Otevřený je také centrální obytný prostor rodiny, v němž se spojila kuchyně s jídelnou, obývákem a ložnicí, na niž za dveřmi navazuje koupelna. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu DŮM&ZAHRADA.)

Líbí se vám stavba a chtěli byste se dozvědět další informace?

  • Vybavení jednotlivých místností
  • Kamna, krb a pec
  • Volba barev a materiálů
  • Inspirace původní budovou
  • Využití materiálu z původní stavby
  • Koupací biotop
  • Podrobné informace o projektu

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v červencovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 20. června 2024.

Zdroje:

Související články