Muffiny jsou geniální vynález – jejich příprava je snadná a rychlá, můžete je přizpůsobit domácím zásobám i svým chutím a navíc se dobře jedí i přenášejí, takže je můžete snadno zabalit s sebou na výlet nebo dětem do školy jako svačinu.
Receptů existují desítky – od vydatných máslových až po odlehčené varianty s jogurtem či kefírem. Pokud preferujete zdravější pečení, můžete do nich přidat celozrnnou mouku, různé druhy vloček nebo třeba zeleninu – nejčastěji se používá mrkev, řepa nebo cuketa. Připravit je navíc lze i v bezlepkové, bezlaktózové i veganské verzi. A skvěle chutnají i slané.
Víte, že skvělé muffiny připravíte i bez vajec, másla a mléčných produktů? Podívejte se na video a vyzkoušejte tento recept:
Na co si dát pozor?
Muffiny zvládne bez problémů připravit i kuchařský začátečník, stačí dodržet dvě základní pravidla. Tím prvním je smíchání suchých a mokrých ingrediencí zvlášť a tím druhým je velmi krátké, dalo by se říct až nedbalé promíchání všech surovin. V těstě by měly zůstat patrné menší hrudky suché mouky – díky tomu budou muffiny měkké a vláčné. Příliš promíchané těsto během pečení zgumovatí.
Jablečné muffiny s celozrnnou moukou a jogurtem
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10-12 muffinů
Ingredience:
- 170 g hladké mouky
- 80 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 60 g krupicového cukru
- 200 g jogurtu
- 60 ml rostlinného oleje
- 2 větší jablka
- 2 vejce
- 2 lžičky mleté skořice";i:10;s:12:"špetka soli
- Všechny ingredience vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby měly při přípravě pokojovou teplotu.
- Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Troubu předehřejte na 180 ºC.
- V misce prošlehejte vejce s oběma druhy cukru do husté pěny. Poté postupně vmíchejte jogurt, olej a nastrouhaná jablka.
- V druhé misce důkladně promíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí.
- Obě směsi poté zlehka promíchejte – v těstě by měly zůstat menší hrudky suché mouky.
- Pomocí lžíce naplňte těstem papírové košíčky nebo vymazanou formu na muffiny. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut do zlatavé barvy.
Zdroj: www.muffinarium.cz, www.recipetineats.com, cookieandkate.com