Muffiny jsou geniální vynález – jejich příprava je snadná a rychlá, můžete je přizpůsobit domácím zásobám i svým chutím a navíc se dobře jedí i přenášejí, takže je můžete snadno zabalit s sebou na výlet nebo dětem do školy jako svačinu.

Receptů existují desítky – od vydatných máslových až po odlehčené varianty s jogurtem či kefírem. Pokud preferujete zdravější pečení, můžete do nich přidat celozrnnou mouku, různé druhy vloček nebo třeba zeleninu – nejčastěji se používá mrkev, řepa nebo cuketa. Připravit je navíc lze i v bezlepkové, bezlaktózové i veganské verzi. A skvěle chutnají i slané.

Víte, že skvělé muffiny připravíte i bez vajec, másla a mléčných produktů? Podívejte se na video a vyzkoušejte tento recept:

Zdroj: Youtube

Na co si dát pozor?

Muffiny zvládne bez problémů připravit i kuchařský začátečník, stačí dodržet dvě základní pravidla. Tím prvním je smíchání suchých a mokrých ingrediencí zvlášť a tím druhým je velmi krátké, dalo by se říct až nedbalé promíchání všech surovin. V těstě by měly zůstat patrné menší hrudky suché mouky – díky tomu budou muffiny měkké a vláčné. Příliš promíchané těsto během pečení zgumovatí.

Jablečné muffiny s celozrnnou moukou a jogurtem

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 10-12 muffinů

Ingredience:

  • 170 g hladké mouky
  • 80 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g jogurtu
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 2 větší jablka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky mleté skořice";i:10;s:12:"špetka soli
  1. Všechny ingredience vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby měly při přípravě pokojovou teplotu.
  2. Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  3. Troubu předehřejte na 180 ºC.
  4. V misce prošlehejte vejce s oběma druhy cukru do husté pěny. Poté postupně vmíchejte jogurt, olej a nastrouhaná jablka.
  5. V druhé misce důkladně promíchejte mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a skořicí.
  6. Obě směsi poté zlehka promíchejte – v těstě by měly zůstat menší hrudky suché mouky.
  7. Pomocí lžíce naplňte těstem papírové košíčky nebo vymazanou formu na muffiny. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut do zlatavé barvy.

Zdroj: www.muffinarium.cz, www.recipetineats.com, cookieandkate.com

Související články