Pohodlný jednopodlažní minimalistický rodinný dům z pohledového betonu je na celou svoji výšku zasazen do terénu. Zajímavými prvky domu jsou kromě organického propojení interiéru s exteriérem také zvolené přírodní materiály, jejich klidná barevnost, odolnost a pěkné stárnutí.

Zdroj: VLM

Zelená střecha stavby plynule přechází do okolního terénu. Povrchy pohledových betonů stěn a stropů, otevřené plochy prosklených fasád, linie surové nerezové atiky i struktura neupravené dřevěné terasy zajímavě komunikují s přírodním okolím.

Pro architektonický výraz stavby je příznačný velký střešní světlík zabalený do částečně transparentní exteriérové tkaniny, který interiéru zabezpečuje světelnou a sluneční atmosféru. Prosklené stěny fasády navíc vtahují do interiérů blízký borový les. Všechny prvky tak dodávají domu několik nevšedních vrstev, které tvoří pestrou kulisu života v něm.

Lokalita a zadání

Zasazený dům se nachází uprostřed hor středního Slovenska, na kopci nad Banskou Bystricí. Lokalita Suchý vrch leží na východním úpatí hlubokých a kouzelných Kremnických vrchů. Pozemek je svažitý, přístup na něj je z jeho západní strany.

Jihovýchodně orientovaná zahrada je umístěna ve sklonu terénu. Výhodou pozemku je jeho velmi pěkné přírodní okolí, nedaleký trvale zelený borový les a výhledy na město a vysoké hřebeny Velké Fatry a Nízkých Tater. Mezi nevýhody je možné zařadit jak dříve zmíněnou svažitost pozemku, tak umístění řešeného pozemku přímo pod územím nové výstavby rodinných domů.

Koncepce návrhu vycházela z představ klientů a kontextu místa, v zadání byla vymezena jednopodlažní budova, požadavky na soukromí vůči sousedním pozemkům, využití výhledů na zahradu a borový les ze všech obytných místností. Interiér měl být přiměřeně prosvětlen denním slunečním světlem a propojen s obytnou terasou. Celá stavba měla být velmi odolná a ideálně bezúdržbová, s minimem vrstvených povrchů a složitých detailů.

Dům zasazený do terénu a do přírody

Vjezd na pozemek v jeho západním rohu je zároveň nejvyšším místem. Veřejná příjezdová cesta zde pokračuje dále na pozemek jako soukromý vjezd. Místo pro parkování hostů je před bránou, na střeše vinného sklepa, s přímým přechodem na zahradní terasu domu.

Vjezd a vstup na pozemku pokračuje formou pojízdné zatravněné rampy a schází do obytné úrovně domu. Rampa ústí k hlavnímu vstupu, s krytým nástupním a parkovacím zázemím.

Celé jednopodlažní stavbě kompozičně dominuje horizontalita, velké prosklené stěny pokojů jsou orientovány jihovýchodním směrem a nabízejí výhled na obytnou terasu a les.

Rozhraní mezi terasou a interiérem není lineární. U obytné haly byl vytvořen pravoúhlý meandr, který vstupuje dovnitř domu. Obytná část terasy je tak intimně zapuštěna hlouběji do centra stavby, kde je využívána jako plnohodnotná letní kuchyně s jídelním i obývákovým sezením.

Centrální obytný prostor se střešním světlíkem a jeho vnitřní i vnější část jsou pro využívání domu v době stále teplejších letních období klíčové.

Jde to i bez chodeb

Při návrhu budovy byla zvolena jednoduchá dispozice s důrazem na minimum chodeb. Na centrální obytnou halu, do níž směřuje hlavní vstup, je z jedné strany napojena rodičovská ložnicová suita s šatnou, hygienickým zázemím a pracovnou. Z opačné strany jsou k centrální hale připojeny dětské pokoje a pokoje pro hosty s vlastním hygienickým zázemím.

Technické a skladové prostory navazují na vstup a lemují obývací halu v severní, pod terén zapuštěné části domu. Skladbu místností doplňuje vinný sklípek, který je přístupný výhradně ze zahradní terasy, a praktické skladové zázemí u parkovacích míst vedle hlavního vstupu do domu.

Informace o projektu

  • Studio: Paulíny Hovorka Architekti
  • Autor: Ing. arch. Braňo Hovorka, Ing. arch. Martin Paulíny
  • Spoluautor: Ing. arch. Natália Galko Michalová
  • Design tým: Ing. Pavol Hubinský, Ing. Ján Piliar, Ing. Ján Fellner, Ing. Ján Holos, Ing. Vladimír Vránsky, Ing. Božena Skybová, Ing. Marta Huttová, Ing. Ján Hronec, Ing. Katarína Tannhauserová
  • Umístění projektu: Suchý vrch, Banská Bystrica, Slovensko
  • Rok projektu: 2016
  • Rok dokončení: 2023
  • Zastavěná plocha: 439 m²
  • Užitná plocha: 365 m²
  • Plocha pozemku: 2697 m²
  • Spolupráce: Generální dodavatel - Texo Group

Materiál a značky

  • pohledový beton – obvodové stěny sendvičové konstrukce z vnitřní, ale i vnější strany, jakož i stropy odtlačené do kartáčovaného dřevěného systémového bednění
  • ocel – vnitřní sloupy, konstrukce lehkých střešních konstrukcí
  • nerez – atikové obklady
  • textilní síť – mikroperforovaná polyesterová látka jako protisluneční obal střešního nadsvětlíku
  • fenolové izolace – tepelné izolace z fenolové pěny sendvičových betonových stěn
  • polyuretanové izolace – stříkané PUR izolační pěny na lehkých stropech, PIR desky na plochých střechách
  • EPDM kaučuková fólie – hydroizolační membrána plochých střech
  • teak – lepené masivní podlahy, obklady stěn a dveří v interiéru i exteriéru, venkovní terasy
  • dub – dřevěné konstrukce a rámy oken
  • mikrocementové stěrky – stěny koupelen, sprchových koutů, technických prostor, podezdívky van
  • hliník – exteriérové žaluzie
  • okna a zasklené stěny Skywall Sparrow — Janošík Okna-Dveře
  • venkovní žaluzie — Warema, dodavatel Sofftech
  • látkové stínění Soltis 86 — Serge Ferrari
  • hydroizolace střechy RubberCover EPDM - Firestone, dodavatel Mediderma
  • tepelné izolace Kooltherm, Therma — Kingspan
  • baterie — Hansgrohe, Axor
  • sanita — Duravit
  • sanitární instalační a kanalizační prvky — Geberit
Architektonický ateliér Paulíny Hovorka Architekti je zaměřen na navrhování a projektování novostaveb a rekonstrukcí objektů pro bydlení a podnikání, včetně tvorby jejich urbanistického kontextu či interiérů. Rozsah služeb se pohybuje od architektonických studií, přes všechny projektové stupně, po aktivní autorskou spolupráci při výstavbě.
Ateliér založili architekti Martin Paulíny (FA STU 1997, autorizovaný architekt SKA reg. č. 1231AA) a Braňo Hovorka (FA STU 1998) v Banské Bystrici v roce 1998. Postupně se stali součástí ateliéru i další architekti: Natália Galko Michalová, Marek Peťovský, Veronika Kochaníková, Radovan Krajňak, Jakub Havlík, Zuzana Hrušková Reháková. Při navrhování se snaží o přiměřenou, ale originální a inovativní reakci na východiska zadání. Jsou to požadavky klienta, vlastnosti jeho pozemku a lokality, ale také ekonomika výstavby či dlouhodobě udržitelného provozu. Uvedená východiska se logicky odrážejí v promyšleném konceptu stavby, kterému pomáhá fungovat její čistý moderní design. Precizně navržené detaily stavby i interiéru jsou posledními částmi skládačky vedoucí k nevšedním a výjimečným výsledkům.

Zdroj: Dům&Zahrada, pha.sk, linka.news

Související články