Jak nejčastěji zpracováváte mrkev? Určitě nechybí při přípravě vývaru, svíčkové omáčky, boloňského ragú či vepřového v mrkvi, často se podává také dušená, pečená nebo jako součást polévek. Často se uplatňuje i v dezertech, sušenkách či cukroví, kde díky sladké chuti zvládne nahradit část použitého cukru. Skvělá je ale i v syrové podobě, kdy je navíc bohatší na vitaminy a minerály, které se tepelnou úpravou ztrácejí. Přidat ji lze do pomazánek, míchaných salátů nebo smoothie, klidně jí ale můžete svěřit i hlavní roli.

Jak proměnit strouhanou mrkev ve stylové jídlo? Dozvíte se ve videu s receptem na francouzský mrkvový salát s hořčičnou zálivkou:

Zdroj: Youtube

Proč jíst mrkev a opravdu prospívá očím?

O mrkvi se říká, že zlepšuje zrak, ve skutečnosti je to ale trochu jinak. Beta-karoten obsažený v této kořenové zelenině se v těle přeměňuje na vitamin A, který na oči opravdu pozitivně působí. Je však třeba ho brát jako „výživu“ sítnice, nikoliv lék na dioptrické vady, šedý zákal nebo jiná onemocnění. S těmi mrkev bohužel nijak nepomůže a vyžadují zásah lékaře.

Konzumací mrkve ale dodáte tělu rozpustnou vlákninu pektin, která prospívá zdraví střev. Také je bohatá na vitamin C, E a B-komplex, dále draslík, vápník a hořčík. Mimo to mrkev pomáhá k dobrému trávení, podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant.

Salát nejen k masu

Pokud se vám nechce chroupat syrovou mrkev jen tak, připravte si z ní pikantní salát. Česnek pozdvihne chuť mrkve do nebes, čerstvá petrželka dodá šmrnc a zálivka všechno dotáhne k dokonalosti. Podávat ho můžete jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu, přidat ho ale můžete i do sendvičů, na jednohubky nebo ho sníst jen tak.

Příprava je snadná, ale nechte si čas na rozležení, díky němuž se všechny chutě perfektně propojí. Základní verzi si můžete upravit podle chuti – přidejte navíc třeba chilli, římský kmín, koriandr, zázvor nebo pikantní hořčici.

Mrkvový salát s česnekem

Příprava: 15 minut + 60 minut na odležení

Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • hrst hladkolisté petržele
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kvalitního octa (balzamikový, vinný, jablečný…)
  • sůl, pepř

Příprava:

  1. Ve větší misce promíchejte olej, ocet a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete. Mrkev omyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Můžete ji ale i nakrájet na tenké plátky či nudličky nebo pomocí spiralizéru na zeleninové špagety.
  2. Mrkev nasypte do misky, přidejte nasekanou petrželku a vše důkladně promíchejte, nejlépe rukama.
  3. Salát vložte do lednice, nechte zhruba hodinku odležet a podávejte.

Zdroj: weekendatthecottage.com, simplyhomecooked.com, www.nzip.cz

Související články